Σε προκαταρκτικό στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ενεργειακού γίγαντα αξίας 80 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (52 δισ. δολαρίων) ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αυστραλίας, η Woodside Energy και η Santos.

Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα είναι η μεγαλύτερη εταιρική συμφωνία στη χώρα εδώ και αρκετά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η δραστηριότητα εξαγορών έχει υποχωρήσει λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών. Και οι δύο εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις από την απεξάρτηση από τον άνθρακα, καθώς και προκλήσεις στα τρέχοντα έργα τους.

Η Woodside με έδρα το Περθ, η μεγαλύτερη από τις δύο, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τη Santos ήταν εμπιστευτικές και ατελείς και ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα υλοποιηθεί συμφωνία.

Στα 56,91 δισ. η κεφαλαιοποίηση της Woodside, στα 22,1 δισ. της Santos

«Η Woodside αξιολογεί συνεχώς μια σειρά από ευκαιρίες για τη δημιουργία και την απόδοση αξίας για τους μετόχους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο αυστραλιανό χρηματιστήριο.

Η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε 56,91 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, ενώ η Santos αποτιμάται σε 22,1 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας.

Μια συγχώνευση των δύο εταιρειών θα εξεταζόταν στενά από τη ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Αυστραλίας, η οποία έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην έγκριση εξαγορών σε συγκεντρωμένους τομείς.

«Η ACCC είναι ενήμερη για τις δημόσιες αναφορές σχετικά με την πιθανή συναλλαγή», δήλωσε εκπρόσωπος της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανταγωνισμού και Καταναλωτών. «Εάν η δυνητική συναλλαγή προχωρήσει, η ACCC θα εξετάσει εάν απαιτείται δημόσια επανεξέταση των συγχωνεύσεων ως προς τον αντίκτυπο στον ανταγωνισμό».

«Είναι μια συγχώνευση λογικό, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι τιμές των μετοχών έχουν μαραζώσει και όλων των κεφαλαιουχικών δαπανών που πρόκειται να έρθουν», δήλωσε ο Jun Bei Liu, διαχειριστής χαρτοφυλακίου του Tribeca Alpha Fund, ο οποίος κατέχει μετοχές της Santos και της Woodside.

«Στον σημερινό κόσμο το πετρέλαιο έχει σχεδόν τελειώσει, οπότε πρέπει να αποκτήσετε κλίμακα και να δημιουργήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη για να επενδύσετε για την ενεργειακή μετάβαση».

Οι άλλες μεγάλες ενεργειακές εξαγορές

Η πιθανή συγχώνευση ακολουθεί μια σειρά από πρόσφατες συμφωνίες στον παγκόσμιο τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η Exxon, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στις ΗΠΑ, δήλωσε στις 11 Οκτωβρίου ότι συμφώνησε να αγοράσει την Pioneer Natural Resources σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλες τις μετοχές και θα αποτιμάται σε 59,5 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία θα την καταστήσει τον μεγαλύτερο παραγωγό στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο των ΗΠΑ και θα εξασφαλίσει μια δεκαετία παραγωγής χαμηλού κόστους.

Η Chevron έκλεισε συμφωνία για την εξαγορά της Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων σε μετοχές για να αποκτήσει μεγαλύτερο πετρελαϊκό αποτύπωμα στις ΗΠΑ και μερίδιο στις τεράστιες ανακαλύψεις της αντίπαλης Exxon Mobil στη Γουιάνα, το τελευταίο σε μια σειρά από συνδυασμούς μπλοκμπάστερ στις ΗΠΑ.

Υπήρξαν υφιστάμενες πιέσεις για την απλοποίηση του αυστραλιανού τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο οποίος γνώρισε δύο πρόσφατες συγχωνεύσεις μεγάλων κεφαλαιοποιήσεων με τη Woodside να συνδυάζεται με την επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου του ομίλου BHP και τη Santos να εξαγοράζει την Oil Search.

«Η Woodside έχει ήδη κοιτάξει προς τα έξω μετά την εξαγορά της BHP και αμφότερες οι εταιρείες είχαν καλή πορεία με το περιβάλλον υψηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου των δύο τελευταίων ετών», δήλωσε ο Kaushal Ramesh, αντιπρόεδρος της LNG Research της Rystad Energy.

Οι συζητήσεις για τη συμφωνία με τη Santos έρχονται λιγότερο από 18 μήνες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την BHP και καθώς η Woodside παλεύει να λάβει τις τελικές εγκρίσεις για την επιχείρηση Scarborough, ύψους 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Δυτική Αυστραλία, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό της έργο.