Η κάθοδος τις επόμενες μέρες του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΝΙ στην Κύπρο και οι συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη είναι πολύ πιθανό να καλύψουν και το ενδεχόμενο συνέργειας με τη Chevron για την άντληση του φυσικού αερίου και μεταφοράς του σε τερματικό στην Αίγυπτο. Ωστόσο, η αυτόνομη δραστηριότητα της κοινοπραξίας ENI – Total παραμένει ωστόσο και αυτή στο τραπέζι. Η Κύπρος μονοπωλεί το ενδιαφέρον, αφού οι εξελίξεις γύρω από τα ανοιχτά ενεργειακά ζητήματα είναι καταιγιστικές. Κυπριακά μέσα αναφέρουν πως η Chevron «κλειδώνει» μέσα από την επιστολή της τη χρήση πλωτής μονάδας ανάπτυξης του κοιτάσματος (FPU), εγκαταλείποντας οριστικά την αρχική της πρόθεση να αξιοποιήσει άλλη μεθοδολογία άντλησης του αποθέματος.

Οι πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» τονίζουν πως η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι οι συζητήσεις με τη Chevron για την αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη είναι σε καλό δρόμο συνδέονται άμεσα με την επιστολή της αμερικανικής εταιρείας προς το Υπουργείο Ενέργειας, πριν από σχεδόν ένα δεκαήμερο, μέσω της οποίας καταθέτει τις θέσεις της για επικαιροποίηση – βελτιστοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του Αφροδίτη, όπως είχε συμφωνηθεί το 2019. Η νέα επιστολή της Chevron τυγχάνει αξιολόγησης από την Υπηρεσία Υδρογονανθράκων, του Υπουργείου Ενέργειας, αλλά και από ξένους συμβούλους του κράτους, πριν υπάρξει συνέχεια στις συζητήσεις με την αμερικανική εταιρεία. Οι πληροφορίες θέλουν την εταιρεία να θέτει κάποιους όρους οικονομικής φύσης που κρίνεται πως πρέπει να τύχουν αξιολόγησης. Ο «Φιλελεύθερος» σημειώνει πως αυξάνονται οι πιθανότητες το FPU να αξιοποιηθεί για συνέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενδεχομένως και για την αξιοποίηση του κοιτάσματος Κρόνος, κάτι που όμως απαιτεί χρόνο και χρήμα. Η προοπτική της εξαγωγής του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο παραμένει η πιο προσιτή λύση για όλους, ωστόσο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας προκαλούν προβληματισμό.

Υπενθυμίζεται πως η κοινοπραξία του «Αφροδίτη» αποτελείται από τις εταιρείες Chevron Corp με 35% (διαχειριστής) την BG Cyprus (Shell) και την NewMed Energy με 30%. Το μεγαλύτερο τμήμα του κοιτάσματος φυσικού αερίου βρίσκεται στα κυπριακά χωρικά ύδατα, ενώ το μικρότερο τμήμα στο Ισραήλ. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 120 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (BCM) φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη» και περίπου 10-12 BCM στο κοίτασμα «Ισάι». Το έργο είχε ως διαχειριστή αρχικά τη Noble Energy, στη συνέχεια την British Gas και τώρα τη Chevron. Η Noble Energy, εξαγοράστηκε από την Chevron τον Οκτώβριο του 2020. Τον περασμένο Ιούλιο, η κοινοπραξία Chevron μαζί με τη Shell Plc και την ισραηλινή Newmed Energy LP είχαν καταθέσει για έγκριση επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης της «Αφροδίτη» στην κυβέρνηση, το οποίο προνοούσε τη σύνδεση του κοιτάσματος με υποδομές υγροποίησης στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Το επικαιροποιημένο σχέδιο απορρίφθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου. Σημειώνεται πως πλάνο αξιοποίησης υπήρχε υπογεγραμμένο και από τις δύο πλευρές από το 2019. Το σχέδιο του 2019 περιλαμβάνει δύο σημαντικά σημεία, την πλωτή μονάδα παραγωγής και τον αγωγό προς την Αίγυπτο.

Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΒΒ) της Κύπρου ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη» έχει υποβάλει την πρότασή της για βελτιστοποίηση του συμφωνημένου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος εντός των χρονικών πλαισίων που είχε θέσει το Υπουργείο. Το ΥΕΕΒ θα αξιολογήσει την υποβληθείσα πρόταση μαζί με τους συμβούλους του και θα ενημερώσει αναλόγως την αδειούχο κοινοπραξία. Στο ενδιάμεσο, το Υπουργείο δεν προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω δημόσιες τοποθετήσεις επί του θέματος.