(UPDATE 17 Μαρτίου, 16:15)

Η Ελλάδα και η Αιγυπτος συμφώνησαν να συστήσουν Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το οποίο θα συνεδριάσει τις επόμενες εβδομάδες στην Αθήνα. Η συμφωνία προέκυψε από τη συνάντηση που είχε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Ο κ. Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου ενώ ακολούθησε σύσκεψη του τελευταίου με ευρωπαίους ηγέτες. Η Ευρωπαική Ένωση και η Αίγυπτος υπέγραψαν μια νέα συμφωνία, με την βορειοαφρικανική χώρα να λαμβάνει στήριξη 7,4 δισ. ευρώ.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Energygame.gr:

Ενεργειακό ενδιαφέρον έχει η διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι την Κυριακή στο Κάιρο. Η Αίγυπτος έχει ένα ιδιαίτερο πολιτικό και ιστορικό βάρος, ενώ βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μία χώρα-κλειδί για την περιφερειακή σταθερότητα, αλλά και μία νέα πύλη πράσινης ενέργειας. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που θέλουν να συνεργαστούν στην αξιοποίηση του ενεργειακού της πλούτου μέσω του «GREGY Project» που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ευρώπη.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο (GREGY) για τη μεταφορά 3 GW φθηνής πράσινης ενέργειας στα ευρωπαϊκά κέντρα κατανάλωσης βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο. Το υποθαλάσσιο καλώδιο, ισχύος 3.000 MW, θα μεταφέρει ρεύμα από ΑΠΕ, απευθείας από την Αίγυπτο στην Αττική, απ’ όπου θα μπορούν να γίνονται και εξαγωγές μέσω των διεθνών διασυνδέσεων του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού. Υπολογίζεται ότι το project θα υποκαθιστά 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους.

Οι μελέτες είναι αυτές που θα δείξουν τα τελικά κόστη του μήκους 954 χλμ. GREGY, ενώ παράλληλα εξελίσσεται και η διαδικασία εξεύρεσης των εκτάσεων και των συνεργατών για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ 9,5 GW, επί αιγυπτιακού εδάφους, τα οποία θα τροφοδοτήσουν το καλώδιο, χωρητικότητας 3 GW.

Διόλου αμελητέες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση των κοινών εργασιών μεταξύ της Αιγύπτου και του ομίλου Κοπελούζου για την υλοποίηση έργου παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας 9,5 γιγαβάτ, το οποίο θα στηρίξει σημαντικά την αιγυπτιακή οικονομία και θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια στην Αίγυπτο και την Ευρώπη.

Το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση αφού την περίοδο αυτή θα πραγματοποιηθούν οι μελέτες που θα δείξουν τα τελικά κόστη του GREGY. Ο όμιλος Κοπελούζου έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ και τον αντίστοιχο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου με σκοπό τη σύσταση κοινής εταιρείας, στην οποία οι τρεις εταιρείες θα συμμετέχουν με ίσα μερίδια. Από την πλευρά του ομίλου Κοπελούζου, το έργο προωθείται από την εταιρία ELICA.

Ο πρόεδρος Αλ Σίσι είχε μιλήσει λίγο καιρό πριν για την πρόθεση της Αιγύπτου να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, η οποία θα ωφελήσει την Αίγυπτο τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο, ενώ εξήρε την επίμονη συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας σε όλους τους τομείς, «η οποία καταδεικνύει τις ισχυρές σχέσεις που μοιράζονται οι δύο χώρες». Η βορειοαφρικανική χώρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως κόμβος πράσινου υδρογόνου και ΑΠΕ, αλλά αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο. Η σύσσωμη ευρωπαϊκή αποστολή συνδέεται με την προσπάθεια της Ευρώπης και των ΗΠΑ να διατηρήσουν στο δυτικό στρατόπεδο την Αίγυπτο και να στηρίξουν τη σημερινή ηγεσία.

Στην κούρσα των διασυνδέσεων Ευρώπης – Β. Αφρικής διαγκωνίζονται μαζί με την Ελλάδα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία και αφετέρου ότι το παιχνίδι των ενεργειακών λεωφόρων Νότου – Βορρά περνά από τον άξονα της Αιγύπτου.

Ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη στο Κάιρο σημείωσε στους Financial Times η ενίσχυση της συνολικής εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο και είναι σαφές ότι η ενέργεια είναι μια σημαντική διάσταση. Η Πρόεδρος της Επιτροπής έχει επισκεφτεί και παλαιότερα την Αίγυπτο, ιδίως για να συζητήσει πώς να αναπτυχθούν οι ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αιγύπτου, για παράδειγμα στον τομέα του Καθαρού Υδρογόνου και της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές γενικότερα. Ναι, η ενέργεια είναι στο μενού των συζητήσεων με την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας εκεί αυτό το Σαββατοκύριακο