Καλός οιωνός για την πράσινη μετάβαση, η νέα τάση συγχώνευσης που παρατηρείται από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, υπογραμμίζει το Semafor. Σκοπός, της συγχώνευσης είναι οι εταιρείες να διατηρήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σε έναν κόσμο που απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Chesapeake Energy, ένας μεσαίου μεγέθους παραγωγός φυσικού αερίου με έδρα την Οκλαχόμα, συγχωνεύθηκε την περασμένη εβδομάδα με την Southwestern Energy με έδρα το Τέξας σε μια συναλλαγή 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία έγινε με μετοχές, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη πλέον εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας.

Η συμφωνία σχεδιάστηκε για να δώσει στη νέα εταιρεία ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της ακτής του Κόλπου που τροφοδοτούν μια μεγάλη έκρηξη στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Έρχεται εν μέσω ενός κύματος ρεκόρ ενοποιήσεων στον τομέα τους τελευταίους έξι μήνες, που οφείλεται σε έναν αγώνα μεταξύ των επενδυτών για την εξαγορά των πιο κερδοφόρων περιοχών γεώτρησης, καθώς αντιμετωπίζουν την επικείμενη μείωση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων.

«Το όνομα του παιχνιδιού είναι η εξασφάλιση του αποθέματος ώστε η εταιρεία να μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει ως επιχείρηση μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες», δήλωσε ο Matt Bernstein, ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου διαθέτουν ρευστό μετά από δύο εξαιρετικά κερδοφόρα έτη, αλλά δέχονται πιέσεις από τους μετόχους τους να μην ξαναβάλουν τα χρήματα αυτά σε νέα παραγωγή. Καθώς εταιρείες όπως η ExxonMobil και η Chevron σχεδιάζουν να εξαντλήσουν τα υπάρχοντα πηγάδια τους και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου, και με λίγους αναξιοποίητους πόρους να έχουν απομείνει, ο πιο αποδοτικός τρόπος για να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς έχει γίνει η εξαγορά ενός μικρότερου αντιπάλου και η αποδοτικότερη εκμετάλλευση των πηγών του. Οι εταιρείες φυσικού αερίου δέχονται παρόμοιες πιέσεις για την εξεύρεση αποδοτικότητας, ιδίως επειδή οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί μετά την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι πρόσφατες μεγάλες συμφωνίες περιλαμβάνουν την εξαγορά της Pioneer Natural Resources από την Exxon και την εξαγορά της Hess από τη Chevron, αμφότερες τον Οκτώβριο, καθώς και την εξαγορά της Callon Petroleum από την APA στις 4 Ιανουαρίου, μαζί με πολλές άλλες μικρές συμφωνίες, κυρίως στη λεκάνη Permian.

Πώς η συγχώνευση εταιρειών ενέργειας βοηθάει στη μείωση αποτυπώματος του άνθρακα

Η τάση αυτή θα βοηθήσει τον τομέα να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα. Οι μικρότεροι παραγωγοί αντιδρούν περισσότερο στις βραχυπρόθεσμες τάσεις των τιμών- όταν οι τιμές αυξάνονται, τρέχουν να ανοίξουν νέες εξέδρες γεώτρησης, οδηγώντας συνήθως σε υπερπαραγωγή και πτώση των τιμών.

Μια μεγαλύτερη εταιρεία μετά τη συγχώνευση θα έχει θεωρητικά ένα πιο σταθερό χέρι και έναν προϋπολογισμό παραγωγής μικρότερο από το άθροισμα των δύο εταιρειών πριν από τη συγχώνευση, τα οποία θα πρέπει να οδηγήσουν σε χαμηλότερη συνολική παραγωγή, δήλωσε ο Andrew Logan, ανώτερος διευθυντής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ομάδα υπεράσπισης της βιώσιμης χρηματοδότησης Ceres.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής είναι επίσης πιο πρόθυμες και ικανές να μειώσουν τις δικές τους λειτουργικές εκπομπές. Διαθέτουν μεγαλύτερους προϋπολογισμούς για την παρακολούθηση και τα μέτρα ελέγχου των εκπομπών και, εάν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, έχουν συνηθίσει να υποβάλλουν στοιχεία για τις εκπομπές που οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν ευκολότερα να αποκρύψουν (το αντίστροφο ισχύει επίσης: Όταν οι μεγάλες εταιρείες μεταβιβάζουν περιουσιακά στοιχεία παραγωγής σε ιδιωτικές εταιρείες, οι εκπομπές των περιουσιακών στοιχείων τείνουν να αυξάνονται).

Πριν από τη συγχώνευσή της με την Chesapeake, η Southwestern είχε στόχο να μειώσει, αλλά όχι να εξαλείψει, τις λειτουργικές της εκπομπές μέχρι το 2035. Μετά τη συγχώνευση, η συνδυασμένη εταιρεία θα υιοθετήσει τον πιο φιλόδοξο στόχο της Chesapeake για την επίτευξη του καθαρού μηδενός μέχρι την ημερομηνία αυτή. Οι μεγαλύτερες εταιρείες μπορεί επίσης να είναι σε καλύτερη θέση για να επενδύσουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών ενεργειακής μετάβασης, όπως η δέσμευση άνθρακα ή το υδρογόνο, ή να αποκτήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας για το κλίμα, όπως η αγορά της Carbon Engineering από την Occidental με 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια τον Αύγουστο.

Σε γενικές γραμμές, το κύμα ενοποίησης είναι ένα σημάδι ότι οι επενδυτές του Big Oil γνωρίζουν ότι το τέλος είναι κοντά, δήλωσε ο Logan: «Μια βιομηχανία με δεκαετίες ανάπτυξης μπροστά της δεν χρειάζεται να ενοποιηθεί. Ένας κλάδος που πλησιάζει στο ηλιοβασίλεμα χρειάζεται».

Τα μειονεκτήματα της ενοποίησης εταιρειών  

Το μειονέκτημα της ενοποίησης, από την άποψη των εκπομπών, είναι ότι οι αναδιαμορφωμένες εταιρείες επικεντρώνονται στη μακροζωία. Οι πιο ελκυστικοί στόχοι εξαγοράς είναι εκείνοι με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και, συνεπώς, με ένα σημείο νεκρού σημείου που μπορεί να αντέξει τις μελλοντικές χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Αυτό δίνει στις εταιρείες ένα κίνητρο να τις διατηρήσουν σε λειτουργία μέχρι πολύ μακριά στο μέλλον.

«Θέλετε να έχετε τις επενδύσεις σας σε περιοχές που είναι πιο πιθανό να είναι η “τελευταία σταγόνα”», δήλωσε ο Bernstein.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν επίσης μεγαλύτερη πολιτική δύναμη. Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν ήδη τις συμφωνίες της Exxon και της Chevron για να δουν αν παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους. Ο Jeff Colgan, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Brown, υποστήριξε πρόσφατα στην εφημερίδα The New York Times ότι η ενοποίηση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών σημαίνει «περισσότερα χρήματα για τους λομπίστες, τις ομάδες συμφερόντων της βιομηχανίας και τη διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία υπονομεύουν τις προσπάθειες να περάσει μια νομοθεσία αρκετά ισχυρή ώστε να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για το κλίμα».