Σε ένα απειλητικό καθοδικό σπιράλ, θα μπορούσαν να στείλουν τα χαμηλά ποσοστά πωλήσεων, τα ανεπαρκώς χρησιμοποιούμενα εργοστάσια και η έλλειψη ζήτησης στην Κίνα θα μπορούσαν να στείλουν τη ναυαρχίδα των πολυτελών αυτοκινήτων της γερμανικής βιομηχανίας, Mercedes-Benz.

Ο κύκλος εργασιών, οι πωλήσεις και τα κέρδη της εισηγμένης στο DAX εταιρείας συρρικνώνονται, όπως δείχνει η επισκόπηση του ισολογισμού της Handelsblatt.

Εμπειρογνώμονες και γνώστες του κλάδου προειδοποιούν ότι όσο πιο χαμηλά πέφτουν οι πωλήσεις μονάδων, τόσο λιγότερο ελκυστική γίνεται η μάρκα για τους προμηθευτές βασικών τεχνολογιών όπως οι μπαταρίες και τα τσιπ. «Αυτό δεν είναι καλό. Υπάρχει ο κίνδυνος να διολισθήσει μακροπρόθεσμα στην ασημαντότητα», δήλωσε στη Handelsblatt ο Stefan Reindl, διευθυντής του Institute of Automotive Economics (IfA). «Αυτό θα ήταν προβληματικό, ειδικά καθώς η Mercedes δεν έχει προστατευτικό μέτοχο-άγκυρα».

Ένα στέλεχος της Mercedes αναφέρει πως «πολλοί κατασκευαστές εξαρτημάτων είναι ήδη δυσαρεστημένοι με την καμπύλη των πωλήσεών μας».

Το κόστος μειώνεται, οι τιμές αυξάνονται: Η Mercedes-Benz χρησιμοποίησε αυτή τη φόρμουλα για να παράγει υψηλά κέρδη για πολλά χρόνια, ενισχύοντας την εικόνα της ως μάρκα πολυτελείας. Από το 2024, ωστόσο, αυτή η προσέγγιση έχει φτάσει στα όριά της.

Σε αντίθεση με την κρίση του κορονοϊού, τα αυτοκίνητα δεν αποτελούν πλέον σπάνιο αγαθό, αλλά είναι διαθέσιμα μαζικά. Το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της Mercedes-Benz στην αγορά νέων αυτοκινήτων έχει μειωθεί από το 2019 από το 3% στο 2,5%.

Φέτος, οι παραδόσεις θα μπορούσαν να συρρικνωθούν ακόμη και σε 1,83 εκατομμύρια και η προσαρμοσμένη λειτουργική απόδοση των πωλήσεων για τα επιβατικά αυτοκίνητα θα μπορούσε να μειωθεί από 8,1% σε 4,4%, φοβούνται οι αναλυτές της Bernstein.

Η Mercedes ήθελε αρχικά να αναπτυχθεί κατά 5% ετησίως μεταξύ 2021 και 2026 και να αυξήσει τις πωλήσεις από 1,9 σε 2,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Ένα σχέδιο που δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές της Mercedes διαπραγματεύονται σήμερα περίπου ένα τέταρτο χαμηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Το πρώτο τρίμηνο, το αποτέλεσμα του ομίλου μειώθηκε κατά 43% από τρία δισεκατομμύρια ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά επτά τοις εκατό στα 33,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

[Η Mercedes κάλπασε από τις ράγες με τον σχεδιασμό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της EQ. Τώρα πληρώνουν το τίμημα», λέει ο διευθυντής της Ifa Reindl. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποια βελτίωση στον ορίζοντα. Εάν οι εμπορικοί φραγμοί των ΗΠΑ ύψους 25 τοις εκατό παραμείνουν σε ισχύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το λειτουργικό αποτέλεσμα, οι ταμειακές ροές (ελεύθερες ταμειακές ροές) και η απόδοση των πωλήσεων θα επηρεαστούν «αρνητικά», προβλέπει η Mercedes.

Για να περιορίσει τη ζημιά, η Mercedes αύξησε τα αποθέματά της στις ΗΠΑ και αποφάσισε να παράγει εκεί άλλο ένα μοντέλο από το 2027. Η μάρκα θα είναι είτε το best seller SUV GLC είτε το business sedan C-Class. Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τα γερμανικά εργοστάσια. Στο Sindelfingen και τη Βρέμη, όπου κατασκευάζεται η GLC, ενδέχεται να επικείμενες πρόσθετες περικοπές λόγω της μεταφοράς της παραγωγικής ικανότητας στο εξωτερικό.

Εάν οι δασμοί διαρκέσουν περισσότερο, ο αναλυτής της LBBW Frank Biller αναμένει ότι η Mercedes θα πρέπει να μετακυλήσει τουλάχιστον μέρος του υψηλότερου κόστους στους τελικούς πελάτες. Αυτό όμως αποτελεί κίνδυνο. «Οι υπερβολικά υψηλές τιμές θα οδηγήσουν σε χαμηλότερα νούμερα πωλήσεων», προειδοποιεί ο Biller. Προβλήματα ετοιμάζονται και στην αλυσίδα εφοδιασμού.

  1. Οι μαζικοί κατασκευαστές ξεπερνούν τη Mercedes

Από τις 16 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο, η Mercedes είναι εδώ και καιρό η πρώτη σε κερδοφορία.

Με λειτουργικές αποδόσεις επί των πωλήσεων μεταξύ δώδεκα και 14% από την άποψη του Ομίλου, οι Σουαβοί ξεπέρασαν τους ανταγωνιστές τους. Από το 2024, ωστόσο, η εταιρεία συμβούλων EY έχει εντοπίσει έναν νέο ηγέτη του περιθωρίου κέρδους: την Kia από τη Νότια Κορέα. Ακολουθούν η Suzuki και η Toyota, δύο ιαπωνικές εταιρείες μαζικής παραγωγής. Και η Mercedes; Έχει πέσει στην τέταρτη θέση σε αυτή την κατάταξη. Το περιθώριο EBIT της εταιρείας κατέρρευσε από 12,8 σε 9,3% το προηγούμενο έτος. Στο κυρίαρχο τμήμα αυτοκινήτων, το περιθώριο κέρδους ήταν μόλις 7,9%. Με ένα περιθώριο κέρδους της τάξης του 15,2%, ο μικρότερος τομέας των φορτηγών κάλυψε κάπως τις πενιχρές επιδόσεις των συναδέλφων του στα επιβατικά αυτοκίνητα.

Συνολικά, ωστόσο, το λειτουργικό αποτέλεσμα της Mercedes μειώθηκε κατά σχεδόν ένα τρίτο στα 13,6 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Στην τελική γραμμή, η εταιρεία με έδρα τη Στουτγάρδη κέρδισε 10,4 δισ. ευρώ, 28% λιγότερα από ό,τι το 2023. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά περίπου 5% στα 145,6 δισ. ευρώ και οι ελεύθερες ταμειακές ροές μειώθηκαν κατά 19% σε μόλις 9,2 δισ. ευρώ.

Τα πράγματα συνέχισαν να παίρνουν την κατιούσα το πρώτο τρίμηνο του 2025. Το περιθώριο κέρδους των επιβατικών αυτοκινήτων μειώθηκε στο 7,3% και των φορτηγών στο 5,6%, ως αποτέλεσμα των εφάπαξ απομειώσεων. Και μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Από τις 3 Απριλίου, οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέο δασμό 25% στα εισαγόμενα οχήματα.

Εάν οι δασμοί αυτοί ισχύσουν μόνιμα, προειδοποιεί η Mercedes, το περιθώριο κέρδους των επιβατικών αυτοκινήτων θα μπορούσε να μειωθεί κατά τρεις επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες φέτος και αυτό των φορτηγών έως και δύο ποσοστιαίες μονάδες. Ο λόγος: Η Mercedes εξάγει πάνω από 200.000 αυτοκίνητα και φορτηγά από την Ευρώπη και το Μεξικό στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

  1. Πλούσιο μέρισμα, αλλά φτωχή αποτίμηση

Για τη Mercedes, η συνεχιζόμενη διάβρωση των κερδών αποτελεί πραγματικό πρόβλημα. Όλη η χρηματιστηριακή ιστορία του CEO Källenius βασίζεται στη δημιουργία υψηλότερων αποδόσεων με νέα αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες από τον ανταγωνισμό. Η επιστροφή σε διψήφια περιθώρια κέρδους θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για τη Mercedes ακόμη και χωρίς πρόσθετους δασμούς. Προμηνύονται τουλάχιστον δύο μεταβατικά έτη μονοψήφιων αποδόσεων.

Για να κρατήσει ευχαριστημένους τους επενδυτές της, ο όμιλος σχεδιάζει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών αξίας έως και πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, οι επενδυτές θα λάβουν μέρισμα 4,30 ευρώ (προηγούμενο έτος: 5,30 ευρώ) ανά μετοχή, το οποίο εξακολουθεί να είναι αρκετά γενναιόδωρο σε ιστορικούς όρους, παρά τη σημαντική μείωση των κερδών το 2024.

«Ο μέτοχος ως ιδιοκτήτης έχει απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της Mercedes Källenius στα μέσα του 2019, όταν ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου.

Και ο γεννημένος Σουηβός, Källenius, κράτησε τον λόγο του. Εδώ και χρόνια περικόπτει τον όμιλο για λόγους αποτελεσματικότητας. Ο Källenius διέλυσε τον παλιό βιομηχανικό όμιλο και ξεχώρισε τη μονάδα Daimler Truck.

Τελείωσε την ακριβή εξόρμηση στον κόσμο των υπηρεσιών κινητικότητας, εν τω μεταξύ τα πήγε «όλα μέσα» με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έκανε εξοικονόμηση όπου ήταν δυνατόν και συνεχίζει να ορκίζεται στην πολυτέλεια ως πυρήνα της μάρκας. Η αναδιοργάνωση απέδωσε καρπούς για τους μετόχους, λέει ο οικονομικός διευθυντής Harald Wilhelm.

Ο υπολογισμός του έχει ως εξής: Όποιος επένδυσε περίπου εκατό ευρώ σε μετοχές της Mercedes το 2019, θα αξίζει σήμερα περισσότερα από 200 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο. Μια μακροπρόθεσμη επένδυση στη Mercedes είναι επομένως «μια καλή ιδέα», λέει ο Wilhelm.

Όσον αφορά τη συνολική απόδοση, δηλαδή την εξέλιξη της τιμής της μετοχής και του μερίσματος, η Mercedes πράγματι ξεπερνά τον κορυφαίο γερμανικό δείκτη Dax (+89%) και τους ανταγωνιστές της BMW (+57) και Volkswagen (-1) σε μια πενταετία με αύξηση 96%. Ωστόσο, οι επιδόσεις της Mercedes δεν είναι σε καμία περίπτωση πολυτελείς.

Σε σύγκριση με την κατασκευάστρια σπορ αυτοκινήτων Ferrari (+395%), την πρωτοπόρο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα Tesla (+1175) ή γίγαντες του κλάδου όπως η Toyota (+192) και η Kia (+257), η Mercedes τα πήγε σχετικά άσχημα. Στα 52 δισεκατομμύρια στο τέλος του πρώτου τριμήνου, η χρηματιστηριακή αξία των Σουηβών ήταν κατά 32% χαμηλότερη από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα και έτσι συνεχίζει να κινείται γύρω από το επίπεδο του πανδημικού έτους 2020. Οι δυνητικοί επενδυτές είναι επιφυλακτικοί για πολλούς λόγους.

  1. Οι τιμές των νέων αυτοκινήτων πέφτουν

Πρόκειται για σήμα συναγερμού. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ο μέσος όρος των εσόδων από τις πωλήσεις ενός νέου αυτοκινήτου Mercedes μειώθηκε και πάλι το 2024 – από 74.200 σε 71.000 ευρώ.

Προηγουμένως, οι Σουηβοί κατάφεραν να αυξήσουν τις τιμές που πέτυχαν κατά ένα επιβλητικό ποσοστό 45% μέσα σε πέντε χρόνια μέσω μιας στοχευμένης βελτίωσης του προϊοντικού μείγματος από τις μικρότερες σειρές μοντέλων προς τα ακριβά σπορ αυτοκίνητα, τα σεντάν και τα SUV της πολυτελούς κατηγορίας.

Τώρα, ωστόσο, η Mercedes μπορεί σταδιακά να έχει φτάσει στα όρια της πολυτελούς της πορείας. Οι πελάτες δύσκολα ανέχονται άλλες αυξήσεις τιμών. Υπάρχει επίσης όλο και μικρότερο περιθώριο ελιγμών όσον αφορά περαιτέρω μοχλούς για την αύξηση των μέσων τιμών. Για παράδειγμα, η Mercedes έχει ήδη διακόψει σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις σε μέτρια κερδοφόρα κανάλια πωλήσεων, όπως τα ταξί και οι επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων. Οι Σουάβοι χορηγούν επίσης εδώ και πολύ καιρό εκπτώσεις μόνο σε ομοιοπαθητικές δόσεις.

4. Η επιχείρηση πολυτελείας αποδυναμώνεται

Αντιπροσωπεύουν μόνο το 14% των πωλήσεων της Mercedes, αλλά αποδίδουν πάνω από το 40% του περιθωρίου συνεισφοράς: τα λεγόμενα top-end μοντέλα. Σε αυτά περιλαμβάνονται, πάνω απ’ όλα, τα πολυτελή σεντάν S-Class και EQS, το off-roader G-Class, τα σπορ αυτοκίνητα AMG και τα παράγωγα της υπερπολυτελούς υπο-μάρκας Maybach.

Κάθε μοντέλο της κορυφαίας κατηγορίας κοστίζει πάνω από 100.000 ευρώ, ακόμη και στη βασική έκδοση. Είναι σαφές ότι το αφεντικό της Mercedes, ο Källenius, θα ήθελε να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς ειδικά σε αυτή την κατηγορία. Ωστόσο, η ευγενής πελατεία δεν είναι πραγματικά πρόθυμη να ακολουθήσει το σχέδιο.

Το 2024, οι πωλήσεις της ανώτερης κατηγορίας συρρικνώθηκαν κατά 14% από 328.000 σε 281.000 οχήματα. Τα πράγματα πάνε άσχημα από όλες τις χώρες στην Κίνα, την πιο σημαντική αγορά για την S-Class. Και είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει ποτέ κάτι σαν αγορά για πολυτελή ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Άπω Ανατολή. Επί του παρόντος, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της πολυτελούς κατηγορίας θεωρούνται κατώτερα από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αν αυτό παραμείνει έτσι, η Mercedes είναι πιθανό να αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές.

5. Από εγγυητής κερδών σε κίνδυνο

Η επιτυχία ή η αποτυχία της Mercedes εξαρτάται από πέντε γράμματα: Κίνα. Σε καλές χρονιές, οι γνώστες εκτιμούν ότι η εταιρεία με έδρα τη Στουτγάρδη δημιουργούσε πάνω από το ήμισυ των καθαρών κερδών της με πελάτες στην Άπω Ανατολή.

Μόνο μεταξύ 2010 και 2020, η Mercedes υπερπενταπλασίασε τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη Λαϊκή Δημοκρατία σε 758.000 οχήματα. Αυτές οι χρυσές εποχές έχουν τελειώσει. Το 2024, οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά επτά τοις εκατό. Το αναλογικό αποτέλεσμα από την κοινή παραγωγή BBAC με τον κρατικό όμιλο BAIC του Πεκίνου μειώθηκε κατά πάνω από το ένα τέταρτο σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Και ο όγκος των συμβάσεων με χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μειώθηκε κατά ένα πέμπτο στα 13,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγικής δραστηριότητας, οι αναλυτές της Bernstein εκτιμούν ότι η συνεισφορά στα κέρδη της Mercedes από την Κίνα εξακολουθεί να είναι πιθανότατα 37%. Αλλά οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Η επιχείρηση με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης διαβρώνεται και όταν πρόκειται για ηλεκτρικές μονάδες, οι Κινέζοι προτιμούν τοπικές μάρκες όπως η Li Auto και η Aito στην κατηγορία των SUV.

6. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων καταρρέουν

Η Mercedes είναι ο ηγέτης στις επιχειρήσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης εδώ και σχεδόν 140 χρόνια. Αντίθετα, σχεδόν όλες οι ηλεκτρικές μάρκες του ομίλου έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής. Το 2024, οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων μειώθηκαν ακόμη και κατά 23%. Ακολούθησε πτώση 14% το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία παρέδωσε περισσότερα plug-in υβριδικά από ό,τι ηλεκτρικά αυτοκίνητα για πρώτη φορά από το 2022.

Τα στοιχεία ταξινομήσεων για τα κορυφαία ηλεκτρικά μοντέλα EQS και EQS SUV ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικά.

Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης αυτοκινήτων Marklines, τα αντίστοιχα μοντέλα των ναυαρχίδων S-Class και GLS με κινητήρα εσωτερικής καύσης βρήκαν μόνο 207 αγοραστές στη μεγαλύτερη αγορά νέων αυτοκινήτων στον κόσμο, την Κίνα, κατά το πρώτο τρίμηνο.
Αυτές οι επιδόσεις είναι πολύ λίγες για τις φιλοδοξίες της Mercedes.

Η εταιρεία με έδρα τη Στουτγάρδη ήθελε αρχικά να πωλεί σχεδόν αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικά νέα αυτοκίνητα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, από την άλλη πλευρά, επρόκειτο να καταργηθούν σταδιακά.

«Όλα έξω από το ICE», προπαγάνδιζε το αφεντικό της Mercedes Källenius στα μέσα του 2022. Τώρα δεν θέλει πια να ξέρει τίποτα γι’ αυτό. Το 2027, οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα βρίσκονται πιθανότατα ακόμα σε πάνω από το 70% των νέων αυτοκινήτων της Mercedes.

7. Εξοικονόμηση και ελπίδα

«Η ήττα δεν είναι επιλογή»: Ο διευθύνων σύμβουλος της Mercedes Källenius ανακοίνωσε εσωτερικά ένα πακέτο εξοικονόμησης 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αφού η Mercedes έχει ήδη περικόψει περισσότερες από 17.000 θέσεις εργασίας στο τμήμα αυτοκινήτων και φορτηγών από το 2019, χιλιάδες ακόμη θα καταργηθούν μέχρι το τέλος του 2027.

Σε αντάλλαγμα, η Mercedes προσφέρει αποζημίωση έως και 500.000 ευρώ. Επιπλέον, η ετήσια παραγωγή θα μειωθεί κατά 100.000 οχήματα μόνο στα γερμανικά εργοστάσια. Παράλληλα, η Mercedes αλλάζει το σχεδιασμό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της. Το χρώμιο και οι γρίλιες του ψυγείου επιστρέφουν. Τα best seller, όπως η GLC και η C-Class, πρόκειται να ξεκινήσουν την ανοδική πορεία από το 2026.

Τουλάχιστον ένα γεγονός θα βοηθήσει: η Mercedes έχει αρκετή δύναμη πυρός. Ο ισολογισμός της παραμένει πολύ σταθερός.  Η καθαρή ρευστότητα ανέρχεται σε 33,3 δισεκατομμύρια ευρώ- ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων στη βιομηχανική δραστηριότητα είναι 66%.

Διαβάστε ακόμη