Σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με την Ευρώπη είναι η αποδοχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) στις ΗΠΑ, την ίδια ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερα τα εμπόδια για την απόκτηση τους.

Στις ΗΠΑ, ο σκεπτικισμός των καταναλωτών απέναντι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ιδιαίτερα επίμονος, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη φετινή έρευνα της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων McKinsey σχετικά με την αγοραστική συμπεριφορά στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων.

Σχεδόν ένας στους τρεις Αμερικανούς δήλωσε ότι δεν θα αγόραζε ποτέ ένα ηλεκτρικό όχημα με μπαταρία, επισημαίνει η Handelsblatt.

Πέρυσι, το 37% των Αμερικανών καταναλωτών δεν μπορούσε να φανταστεί τη μετάβαση σε EV. Σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου, η αμερικανική αποδοχή είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

«Η διάθεση απέναντι στα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες δεν έχει αλλάξει τόσο πολύ στις ΗΠΑ», δήλωσε στην Handelsblatt ο Philipp Kampshoff, συνιδρυτής του Κέντρου Μελλοντικής Κινητικότητας της McKinsey. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό στην Ευρώπη και την Κίνα, όπου η αποδοχή αυξάνεται σταθερά.

Οι συντάκτες της μελέτης βλέπουν υπερβολική απροθυμία, ιδίως στις αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι Αμερικανοί αγοραστές δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα από κινεζικούς ανταγωνιστές. Η αμερικανική αγορά είναι ουσιαστικά κλειστή για τους κατασκευαστές από την Κίνα λόγω των δασμών που ισχύουν εδώ και αρκετό καιρό.

Στην πραγματικότητα, η εικόνα είναι διαφορετική στην Ευρώπη και την Κίνα. Στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο το 19 % δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα μπορούσε καταρχήν να μεταπηδήσει σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δύο ανθρώπους δήλωσε ότι το επόμενο όχημά του θα είναι ένα πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο ή τουλάχιστον ένα plug-in υβριδικό – πέρυσι, λιγότεροι από τους μισούς (43%) δήλωσαν το ίδιο. Στην Κίνα, το ποσοστό αυτό φτάνει πλέον το 82%, ενώ μόνο το 3% θα αρνιόταν να στραφεί συνολικά στην ηλεκτροκίνηση.

Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τις επιδοτήσεις για τα EV

Στις ΗΠΑ, ωστόσο, οι οιωνοί για την ηλεκτροκίνηση είναι επίσης εξαιρετικά κακοί λόγω της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του να ακυρώσει τις επιδοτήσεις που εισήγαγε ο προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν. Αυτές περιλαμβάνουν φορολογική έκπτωση έως και 7500 δολάρια για την αγορά, ενώ οι κατασκευαστές με τη σειρά τους επωφελούνται από φορολογικές πιστώσεις για την παραγωγή.

Η διακοπή των επιδοτήσεων είναι πιθανό να καταστήσει τα EV αισθητά ακριβότερα. Τα νέα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης πωλήθηκαν κατά μέσο όρο 48.000 δολάρια τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία των αναλυτών αυτοκινήτων της Kelley Blue Book. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, από την άλλη πλευρά, κοστίζουν στους αγοραστές περισσότερα από 55.000 δολάρια κατά μέσο όρο.

Τέλος, ο εμπορικός πόλεμος που υποκινεί ο Τραμπ απειλεί επίσης τις επιχειρήσεις. Από τις 3 Απριλίου έχει επιβληθεί ειδικός φόρος 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων που πωλούνται στις ΗΠΑ συναρμολογούνται στη χώρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA). Ωστόσο, τα περισσότερα εξαρτήματα εισάγονται από το εξωτερικό.

Ο Τραμπ είχε επιβάλει περίοδο χάριτος στις εισαγωγές εξαρτημάτων αυτοκινήτων από περίπου 150 διαφορετικές κατηγορίες μέχρι τις 3 Μαΐου. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές αν ο πρόεδρος θα αλλάξει γνώμη μέχρι τότε και θα εξαιρέσει μόνιμα την εισαγωγή εξαρτημάτων από τους υψηλότερους δασμούς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ διέταξε επίσης έρευνα για ενδεχόμενους νέους δασμούς σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές κρίσιμων ορυκτών. Η Κίνα, με τη σειρά της, απάντησε με ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, ορισμένες από τις οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όλα αυτά είναι πιθανό να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στις τιμές των ήδη χαμηλού περιθωρίου κέρδους ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Laura Perrotta, επικεφαλής του New Jersey Coalition of Automotive Retailers, περιγράφει την τάση των τιμών ως «τέλεια καταιγίδα». «Θα δούμε υψηλότερες τιμές, μικρότερο απόθεμα νέων οχημάτων στο μέλλον και στη συνέχεια μικρότερο απόθεμα μεταχειρισμένων οχημάτων». Επομένως, ο καταναλωτής θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα, δήλωσε ο Perrotta στο περιθώριο της έκθεσης αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας της McKinsey Kampshoff βλέπει επίσης θετικά μηνύματα στην αμερικανική αγορά: «Ο αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να επιστρέψουν από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε ένα με κινητήρα εσωτερικής καύσης έχει μειωθεί σημαντικά». Πέρυσι, οι ιδιοκτήτες EV εξακολουθούσαν να παραπονιούνται περισσότερο για την εμπειρία της φόρτισης του οχήματος και το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας.

Αλλαγή στη χρηματοδότηση

Παράλληλα, στη χώρα έχουν εγκατασταθεί περίπου 25% περισσότεροι σταθμοί φόρτισης, ενώ η αύξηση των ταχυφορτιστών ανέρχεται ακόμη και στο 50%. «Επομένως, υπάρχουν σήμερα πολύ περισσότεροι σταθμοί φόρτισης από ό,τι πριν από ένα χρόνο», συνοψίζει ο Kampshoff.

Ένα άλλο πρόβλημα πέρυσι ήταν η απώλεια της αξίας των EV, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας. Πρόσφατα, ωστόσο, υπήρξε μια αξιοσημείωτη στροφή στη χρηματοδότηση – από την αγορά με μετρητά προς τη χρηματοδοτική μίσθωση.

Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την υπολειμματική αξία στο τέλος της διάρκειας, μετά από δύο ή τρία χρόνια, δήλωσε ο Kampshoff. Για την έρευνα, η McKinsey πήρε συνεντεύξεις από περισσότερους από 26.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες.

Διαβάστε ακόμη