Μια «αστάθεια λογισμικού», ήταν η αιτία για την κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Tesla να ανακαλέσει σχεδόν 200.000 αυτοκίνητα στις ΗΠΑ. Η «αστάθεια λογισμικού» εμπόδισε την εμφάνιση της εικόνας της κάμερας οπισθοπορείας, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας.

Η αμερικανική υπηρεσία ανέφερε σε μια ενημέρωση για την ανάκληση στον ιστότοπό της ότι η Tesla ανακαλεί ορισμένα οχήματα Model S, X και Y του 2023 που είναι εξοπλισμένα με την πλήρη αυτοκίνηση 4.0, το σύστημα λογισμικού χωρίς οδηγό της εταιρείας, λόγω του σφάλματος λογισμικού.

Ο πιθανός αριθμός των αυτοκινήτων που επηρεάζονται από την ανάκληση είναι 199.575, δήλωσε η NHTSA. Ο αριθμός αναφοράς της Tesla για την ανάκληση είναι SB-24-00-002 και οι πελάτες που έχουν ερωτήσεις καλούνται να απευθυνθούν στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας.

Η εταιρεία έχει ήδη κυκλοφορήσει δωρεάν στους ιδιοκτήτες μια over-the-air ενημέρωση λογισμικού για την αποκατάσταση του προβλήματος, δήλωσε η NHTSA, ενώ οι ιδιοκτήτες αναμένεται να ενημερωθούν για την ανάκληση μέσω ταχυδρομείου από τις 22 Μαρτίου.

Η ανάκληση είναι η περίπτωση κατά την οποία ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων διαπιστώνει ένα πιθανό πρόβλημα ασφάλειας σε ένα όχημα. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνήθως προσφέρουν δωρεάν επισκευές για αυτά τα ζητήματα και οι πελάτες ενημερώνονται με επιστολή ή άλλες επικοινωνίες με τους πελάτες.

Η τελευταία ανάκληση της Tesla ακολουθεί μια ανάκληση ρεκόρ τον περασμένο μήνα, όταν η αυτοκινητοβιομηχανία ανακάλεσε 2 εκατομμύρια οχήματα Tesla λόγω ενός ελαττωματικού συστήματος που είχε σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ότι οι οδηγοί προσέχουν όταν χρησιμοποιούν τη λειτουργία Autopilot. Είχε προηγηθεί μια σειρά θανατηφόρων ατυχημάτων που αφορούσαν το λογισμικό Autopilot της Tesla και τα οποία διερευνήθηκαν από την NHTSA.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί επίσης μια ζοφερή οικονομική προοπτική από την Tesla νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε την Τετάρτη ότι η αύξηση του όγκου των οχημάτων της το 2024 «μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη» από τον ρυθμό που παρατηρήθηκε πέρυσι, καθώς εργάζεται για την κυκλοφορία του «οχήματος επόμενης γενιάς» στο Τέξας.

Πτώση 12% της μετοχής της Tesla την Τετάρτη

Οι μετοχές της Tesla έκλεισαν με πτώση 12% την Τετάρτη λόγω των απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων κατώτερα των προβλέψεων.

Η Tesla έχει επίσης μειώσει επιθετικά τις τιμές των αυτοκινήτων της. Η εταιρεία μείωσε πρόσφατα τις τιμές στην Ευρώπη έως και 8,1%, προσθέτοντας σε μια σειρά μειώσεων που έγιναν πέρυσι, καθώς η Tesla προσπαθεί να διατηρήσει το προβάδισμά της στα ηλεκτρικά οχήματα.

Η θέση της έχει αμφισβητηθεί το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο από την BYD, τον κινεζικό γίγαντα της κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η BYD, η οποία υποστηρίζεται από τον θρυλικό επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, ξεπέρασε την Tesla ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων με βάση τις πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο.