Στις πρώτες ορατές αλλαγές στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού οδηγεί η δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αποσκοπεί στο να κρατήσει τον ξένο ανταγωνισμό έξω από την αγορά των ΗΠΑ, αλλά και η επικείμενη σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν. Αυτό φαίνεται από τις τρέχουσες εκθέσεις λιμενικών και ναυτιλιακών εταιρειών, καθώς και από μια μελέτη της φημισμένης εταιρείας συμβούλων κινδύνου Everstream, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt.
Στο Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, η διακίνηση στην διατλαντική διαδρομή μειώθηκε σημαντικά κατά 23,1% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. «Οι πρώτοι τρεις μήνες του τρέχοντος έτους χαρακτηρίστηκαν από υψηλή μεταβλητότητα στο παγκόσμιο εμπόριο – που προκλήθηκε από την απειλή δασμών εισαγωγής των ΗΠΑ», αναφέρει ο Boudewijn Siemons, επικεφαλής της Λιμενικής Αρχής του Ρότερνταμ. Αυτή η μεταβλητότητα έχει προκαλέσει αβεβαιότητα μεταξύ των εταιρειών σχετικά με το εμπόριο και τις επενδύσεις. «Αυτό αντικατοπτρίζεται στους όγκους διακίνησης», παρατηρεί ο Siemons.
Το λιμάνι του Αμβούργου αισθάνεται επίσης τις πρώτες επιπτώσεις της δασμολογικής πολιτικής του Τραμπ. «Προς το τέλος του περασμένου έτους, πολλές αποθήκες των ΗΠΑ ήταν γεμάτες», εξηγεί ένας εκπρόσωπος του λιμένα. «Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμβούργου για το εμπόριο των ΗΠΑ ήταν αντίστοιχα χαμηλότερη κατά το πρώτο τρίμηνο». Το Αμβούργο είδε διακίνηση στις ΗΠΑ 145.000 τυποποιημένων εμπορευματοκιβωτίων (TEU) κατά το εαρινό τρίμηνο, μείωση 19%.
Σε αντίθεση με το Αμβούργο και το Ρότερνταμ, το λιμάνι της Αμβέρσας, το σημαντικότερο λιμάνι της Ευρώπης για συνδέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέγραψε ακόμη αύξηση της χωρητικότητας προς τις ΗΠΑ. «Ταυτόχρονα, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στις εξαγωγές οχημάτων από τον Μάιο», σύμφωνα με ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα του εξαμήνου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 15 Ιουλίου 2025. Οι εξαγωγές επιβατικών αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 14,3%, ενώ τα βαν και τα φορτηγά μειώθηκαν κατά 31,5%. «Αυτό υπογραμμίζει τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών εισαγωγής», εξήγησε το γραφείο στην Αμβέρσα.
Τα πράγματα θα μπορούσαν να παραμείνουν έτσι προς το παρόν. «Οι ΗΠΑ προχωρούν με την επαναβιομηχάνισή τους, με την δασμολογική πολιτική να παίζει κεντρικό ρόλο», έγραψε σε ανάλυση πριν από λίγες ημέρες ο Wenli Zheng, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην T. Rowe Price. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, επικεντρώνονται σε στρατηγικούς τομείς όπως οι ημιαγωγοί, τα ηλεκτρικά οχήματα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, ο χάλυβας και η ναυπηγική βιομηχανία. Το λιμάνι της Αμβέρσας, για παράδειγμα, αναφέρει ήδη μείωση 14,3% στην παραγωγή σιδήρου και χάλυβα.
«Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού σε αυτούς τους τομείς αντιμετωπίζουν σημαντικές διαταραχές και αναδιαρθρώσεις», παρατηρεί ο Zheng. Το εξαιρετικά ολοκληρωμένο, παγκοσμιοποιημένο μοντέλο αλυσίδας εφοδιασμού δίνει τη θέση του σε ένα «πιο περιφερειοποιημένο, αλλά διασυνδεδεμένο, πλαίσιο».
Μία από τις πιο εντυπωσιακές συνέπειες είναι αυτή τη στιγμή οι ραγδαία αυξανόμενες εισαγωγές στην Ευρώπη από την Κίνα. Παρόλο που η ΕΕ είχε πρόσφατα ζητήσει η οικονομία της ηπείρου να γίνει πιο ανεξάρτητη από την Κίνα λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ταϊβάν, υπήρξε ακόμη και εκτεταμένη συζήτηση για «αποσύνδεση».
Χάρη στον Τραμπ τα πράγματα κινούνται τώρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μόνο στο λιμάνι του Αμβούργου, ο όγκος από την Κίνα, μακράν τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της πόλης, αυξήθηκε κατά 11,3% σε ετήσια βάση στα 597.000 TEU το πρώτο τρίμηνο. Η κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων από την Ασία αυξήθηκε επίσης στο Ρότερνταμ κατά 8,4% το πρώτο εξάμηνο του 2025. Ο λόγος για αυτό ήταν ο υψηλότερος όγκος εισαγωγών καταναλωτικών αγαθών, σύμφωνα με το ολλανδικό λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας.
Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτό που οι Ευρωπαίοι παραγωγοί φοβούνται εδώ και καιρό: Δεδομένου ότι η Κίνα δεν μπορεί πλέον να πουλήσει τα προϊόντα της λόγω των υψηλών δασμολογικών φραγμών στις ΗΠΑ, ενώ η παραγωγή στο Μέσο Βασίλειο συνεχίζεται αμείωτη, οι εξαγωγές κατακλύζουν τώρα την ΕΕ – πιθανώς σε σημαντικά μειωμένες τιμές εφοδιασμού.
Το μερίδιο των εξαγωγών της Κίνας στις ΗΠΑ μειώνεται στο μισό
Για τις κινεζικές εταιρείες, αυτή η στρατηγική έχει δοκιμαστεί εδώ και καιρό. Το μερίδιο των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, μετρούμενο ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας, έχει μειωθεί στο μισό από έξι σε τρία τοις εκατό από το 2010, όπως αναφέρει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου Wenli Zheng. «Η Πρωτοβουλία “Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος” έχει επεκτείνει την πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές και έχει διαφοροποιήσει τις εμπορικές συνεργασίες», εξηγεί τη μειωμένη εξάρτηση της χώρας από τις ΗΠΑ, αναφερόμενος στη στρατηγική εξωτερικού εμπορίου της Κίνας, γνωστή και ως Πρωτοβουλία «Νέος Δρόμος του Μεταξιού».
Ωστόσο, η Κίνα αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερο ανταγωνισμό από γειτονικές χώρες όσον αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού. Μόνο κατά το εαρινό τρίμηνο, 54.000 εμπορευματοκιβώτια από τη Μαλαισία διέσχισαν τα τείχη της αποβάθρας του Αμβούργου – αύξηση 50,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων με την Ινδία αυξήθηκε κατά 39,6% στα 60.000 TEU, αν και εν μέρει εις βάρος του Μπρέμερχαβεν. Πριν από δύο χρόνια, η ναυτιλιακή εταιρεία Hapag-Lloyd με έδρα το Αμβούργο απέκτησε μερίδιο σε έναν ινδικό φορέα εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών. Άλλες παγκόσμιες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων βασίζονται επίσης σε νέες αλυσίδες εφοδιασμού από την Ινδία.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η ναυτιλιακή εταιρεία Unifeeder ξεκίνησε μια υπηρεσία πορθμείων από τα λιμάνια Nhava Sheva και Mundra, συνδέοντας την Ινδία με την Ανατολική Μεσόγειο. Ο γαλλικός ναυτιλιακός όμιλος CMA CGM άρχισε επίσης πρόσφατα να πλέει από αυτά τα δύο ινδικά λιμάνια προς προορισμούς στη Διώρυγα του Σουέζ. Έντεκα ακόμη γαλλικά πλοία κατευθύνονται προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ από την Ινδία.
Υπάρχει επίσης ένας εντυπωσιακός αριθμός νέων ναυτιλιακών συνδέσεων από το Βιετνάμ. Η ελβετική MSC, η κορυφαία εταιρεία παγκόσμιας αγοράς μεταξύ των εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καταπλέει στο λιμάνι Vung Tau εκεί εδώ και έντεκα μήνες για να μεταφέρει χαλύβδινα εμπορευματοκιβώτια στο Λίβερπουλ, το Ρότερνταμ, την Αμβέρσα και το Αμβούργο. Η τοπική ναυτιλιακή εταιρεία Hai An Lines άρχισε πρόσφατα να συνδέει την Πνομ Πενχ με προορισμούς στην Καμπότζη και την Κίνα.
Ο κατασκευαστής ηλεκτρονικών βασίζεται στους γείτονες της Κίνας
Η εταιρεία συμβούλων κινδύνου Everstream Analytics έχει πλέον προσδιορίσει πώς έχουν αλλάξει οι οδοί εφοδιασμού από το 2019, ιδίως στον κλάδο των ηλεκτρονικών. «Υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Δύσης και Κίνας, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Samsung, η Apple, η Dell, η Nokia και η NXP έχουν ξεκινήσει μια σημαντική διαφοροποίηση των βάσεων εφοδιασμού τους», αναφέρει η μελέτη τους. Αυτή η στρατηγική μετατόπιση έχει επιταχυνθεί όχι μόνο από την επιθετική πολιτική του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στην Ταϊβάν, αλλά και από το σταθερά αυξανόμενο κόστος εργασίας στην Κίνα.
Ο μεγαλύτερος νικητής, σύμφωνα με την Everstream, είναι η Ταϊλάνδη. Οι προμηθευτές τεχνολογίας εκεί ανέφεραν αύξηση 100% από το 2019. Η χώρα είναι πλέον γνωστός προμηθευτής της Apple στην παραγωγή MacBooks και smartwatches. Η HP ανακοίνωσε επίσης ότι θα μεταφέρει το 90% της παραγωγής της από την Κίνα στην Ταϊλάνδη μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2025.
Το Βιετνάμ αποσπά επίσης μερίδιο αγοράς από τους Κινέζους. Ο αριθμός των προμηθευτών τεχνολογίας εκεί αυξήθηκε κατά 96% μεταξύ 2019 και 2024. Το Βιετνάμ κατέχει σήμερα ηγετική θέση στην αλυσίδα παραγωγής smartphone και φορητών υπολογιστών, ιδίως μέσω της προμήθειας στην Apple και την Dell – και με ολοένα και υψηλότερους ρυθμούς. Η χώρα επωφελείται από την εγγύτητά της με την Κίνα, η οποία επιτρέπει την εύκολη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ενσωμάτωση στις υπάρχουσες αλυσίδες εφοδιασμού. Σε αυτό προστίθενται το χαμηλότερο κόστος εργασίας και οι κυβερνητικές πολιτικές που ευνοούν τις ξένες επενδύσεις.
Σύμφωνα με την Everstream, ο αριθμός των προμηθευτών τεχνολογίας στην Ινδία έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 85% από το 2019. Μόλις στα τέλη Μαΐου, ανακοινώθηκε ότι ο σημαντικότερος προμηθευτής της Apple, η Foxconn, σχεδιάζει να επενδύσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο εργοστάσιο εξαρτημάτων κοντά στην Τσενάι για να επεκτείνει την παραγωγή smartphone. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ είχε προηγουμένως παροτρύνει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ, να μεταφέρει την παραγωγή πίσω στις ΗΠΑ.
Οι επενδύσεις σημαίνουν διαφοροποίηση
Και πολλοί κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών διαφοροποιούνται επίσης στη Μαλαισία. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η χώρα έχει δει αύξηση 50% στους προμηθευτές. Παράγει κυρίως εξαρτήματα για την αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών, όπως αντιστάσεις και πυκνωτές. Η θέση της Κίνας στην παγκόσμια αγορά είναι πιθανό να παραμείνει άθικτη, εκτιμά ο ειδικός της Everstream, Μίρκο Βόιτζικ. «Καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού τεχνολογίας μετατοπίζονται, πολλές εταιρείες βλέπουν τις αυξημένες επενδύσεις τους στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία ως διαφοροποίηση και όχι ως εκποίηση», λέει. Πολλές εταιρείες είχαν ήδη εξετάσει ένα τέτοιο βήμα κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ το 2018.
Ενώ όμως η βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών στην Ασία επεκτείνει με επιτυχία τις αλυσίδες εφοδιασμού της, η ροή εφοδιασμού σε ορισμένους τομείς στην Ευρώπη μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Οι τομείς του πετρελαίου, των προϊόντων πετρελαίου και του άνθρακα πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με αναφορές από το λιμάνι του Ρότερνταμ. Αυτό οφείλεται στη μείωση της παραγωγής χάλυβα. Και η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας εγκαταλείπει επίσης ολοένα και περισσότερο τον άνθρακα, ο οποίος προηγουμένως ήταν ένα από τα κύρια μεταφερόμενα αγαθά στις πλωτές οδούς της Ευρώπης.
Επιπλέον, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης βλέπει όλο και λιγότερα φορτηγά να διασχίζουν τη Μεγάλη Βρετανία με πλοίο. Ωστόσο, οι δασμοί που επιβάλλονται από τον Λευκό Οίκο είναι απίθανο να ευθύνονται για τη συρρίκνωση αυτής της αλυσίδας εφοδιασμού. Η παρακμή της κάποτε ευρέως χρησιμοποιούμενης εμπορικής διαδρομής μέσω της Μάγχης ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια – με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Διαβάστε ακόμη