Η Ευρωπαϊκή Ένωση (EE) πλησιάζει σε απόφαση να συμπεριλάβει τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέουν τη Γερμανία με τη Ρωσία, σε μια νέα πρόταση κυρώσεων κατά της Μόσχας, εν μέσω επίμονων φημών για ενδεχόμενη επανεκκίνηση των ροών — κάτι που η ΕΕ θέλει να αποτρέψει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη το συντομότερο σήμερα για να απαγορεύσει τους αγωγούς που περνούν κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, αναφέρει το Bloomberg. Η απόφαση θα λάβει υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα και ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, καθώς οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές.

Καθοριστικής σημασίας είναι ότι το σχέδιο της ΕΕ έχει τη στήριξη της Γερμανίας. Για τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος δήλωσε στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα ότι στηρίζει «την πρόταση της Επιτροπής να ξεκινήσει ευρωπαϊκά μέτρα κατά των αγωγών Nord Stream 2», μια βασική ελπίδα είναι ότι οι κυρώσεις θα μετριάσουν τις εγχώριες συζητήσεις περί επαναλειτουργίας των αγωγών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι φήμες για πιθανή αναβίωση του έργου έχουν ενταθεί φέτος, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προωθεί προσπάθειες για ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ακόμη και χωρίς επίσημη απαγόρευση, η ενεργοποίηση του Nord Stream 2 — που κατασκευάστηκε αλλά δεν πιστοποιήθηκε ποτέ από τη Γερμανία και υπέστη μερική ζημιά από εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2022 — ήταν απίθανη στο άμεσο μέλλον.

Η Ρωσία υπήρξε κάποτε ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, με πολλαπλές διαδρομές μέσω αγωγών. Οι κυρώσεις θα ενισχύσουν τη σταθερή πλέον θέση της Ευρώπης ότι δεν επιθυμεί ουσιαστική επαναφορά των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Μια τέτοια απαγόρευση θα προστατεύσει επίσης το Βερολίνο από πιθανές πιέσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας. «Πρόκειται για μια πολιτική κίνηση, που αποσκοπεί στην παγίωση του σχεδίου της ΕΕ για κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού αερίου έως το 2027», δήλωσε η Florence Schmit, στρατηγικός αναλυτής ενέργειας στη Rabobank στο Λονδίνο. «Η πολιτική σαφήνεια θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη μεταβλητότητα στις αγορές φυσικού αερίου, που σχετιζόταν με τις επαναλαμβανόμενες συζητήσεις για τις ρωσικές προμήθειες.»

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ακολουθήσει στενά τις εξελίξεις, παρότι η περιοχή έχει αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών ροών αγωγών με υγροποιημένο φυσικό αέριο από άλλες χώρες, και σχεδιάζει πλήρη απεξάρτηση έως τα τέλη του 2027. Ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις προμήθειες του Πούτιν, ενώ μερικές βιομηχανίες στην ανατολική Γερμανία ελπίζουν ότι η επαναφορά ρωσικού αερίου θα μπορούσε να μειώσει το ενεργειακό κόστος.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τερματισμό του πολέμου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν με Ρώσους ομολόγους τους παγκόσμια ενεργειακά έργα ως πιθανό πεδίο συνεργασίας. Σε αυτές τις συνομιλίες, η ρωσική Gazprom φέρεται να πίεσε για βοήθεια των ΗΠΑ στην επανεκκίνηση των Nord Stream, σύμφωνα με το Bloomberg τον Μάρτιο. Ο Ρώσος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε τον Μάιο ότι οι δύο χώρες έχουν συζητήσει την προμήθεια αερίου στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι πιθανότητες επανεκκίνησης των αγωγών Nord Stream 1 ή 2 ήταν ήδη «σχετικά περιορισμένες», δήλωσε ο ανεξάρτητος αναλυτής αερίου Τομ Μαρζέκ-Μάνσερ, δεδομένης της ύπαρξης πιο ρεαλιστικών διαδρομών μέσω Τουρκίας και Ουκρανίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη για το 18ο πακέτο κυρώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η πρόταση θα απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη από τις 27 κυβερνήσεις για να τεθεί σε ισχύ.

Διαβάστε ακόμη