Σε διαδικασία σύνθλιψης βρίσκεται η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία από τη μια μεριά από τους Αμερικάνους και από την άλλη – ιδίως – από τους Ασιάτες, λόγω υψηλού ενεργειακού αλλά και εργασιακού κόστους. Ο βασικό λόγος είναι το υψηλό εργατικό κόστος, το οποίο θα ανέλθει κατά μέσο όρο σε περισσότερα από 3.300 δολάρια ανά όχημα στη Γερμανία το 2024. Πουθενά αλλού δεν είναι τόσο ακριβή η παραγωγή ενός αυτοκινήτου. Αυτό διαπίστωσε μια ομάδα της εταιρείας συμβούλων στρατηγικής Oliver Wyman, η οποία συνέκρινε 250 εργοστάσια παραγωγής οχημάτων παγκοσμίως.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τέθηκαν εκ των προτέρων στη διάθεση της Handelsblatt. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι δαπάνες για μισθούς, ημερομίσθια, συνταξιοδοτικά προγράμματα και κοινωνικές παροχές ανά παραγόμενο όχημα δεν είναι ούτε κατά το ήμισυ υψηλότερες για τις αυτοκινητοβιομηχανίες στη Γαλλία και τις ΗΠΑ από ό,τι στη Γερμανία. Στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά νέων αυτοκινήτων στον κόσμο, το κόστος εργασίας είναι ακόμη πεντέμισι φορές χαμηλότερο, στα 597 δολάρια ανά όχημα. Το εργατικό κόστος είναι επίσης σημαντικά χαμηλότερο στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, όπου εδρεύουν μεγάλες μάρκες όπως η Toyota, η Nissan, η Hyundai και η Kia. Το χαμηλότερο κόστος εργασίας ανά όχημα εντοπίζεται στο Μαρόκο (106 δολάρια), τη Ρουμανία (273 δολάρια) και το Μεξικό (305 δολάρια).

Τα στοιχεία αυτά είναι ανησυχητικά για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό συμβαίνει επειδή το εργατικό κόστος αντιπροσωπεύει περίπου το δέκα με είκοσι τοις εκατό του συνολικού κόστους ενός οχήματος. Επιπλέον, είναι το κόστος που οι εταιρείες, οι κοινωνικοί εταίροι και οι πολιτικοί μπορούν να επηρεάσουν ευκολότερα από το κόστος των υλικών. Το τελευταίο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του κόστους. «Βλέπουμε κάποιες ακραίες διαφορές στο κόστος παραγωγής ανά χώρα και κατασκευαστή», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Daniel Hirsch. “Στην Κίνα, τα αυτοκίνητα μπορούν μερικές φορές να παραχθούν με μόλις 200 δολάρια Η+, ενώ στη Γερμανία μπορεί να κοστίζουν έως και 8.000 δολάρια ανά όχημα σε ορισμένες περιπτώσεις”.

Οι προμηθευτές θα μπορούσαν να απομακρυνθούν

Εκτός από τους υψηλούς μισθούς στη Γερμανία, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι προμηθευτές από το Μόναχο έως το Βόλφσμπουργκ παλεύουν επίσης με την ακριβή ηλεκτρική ενέργεια και το ακριβό φυσικό αέριο, τη μείωση των όγκων, τις πολύπλοκες δομές και την υπερβολική γραφειοκρατία με τη μορφή απαιτήσεων τεκμηρίωσης. «Τίθεται το ερώτημα πώς μπορούμε να καταστήσουμε δυνατή την κατασκευή οχημάτων στη Γερμανία στο μέλλον», λέει ο Fabian Brandt, επικεφαλής της Γερμανίας στην Oliver Wyman. «Εάν οι όγκοι μειωθούν περαιτέρω, πολλοί μεσαίου μεγέθους προμηθευτές θα μας εγκαταλείψουν ή θα κλείσουν εντελώς τη δραστηριότητά τους».

Αυτό θα ήταν επικίνδυνο για την εγχώρια οικονομία, προειδοποιεί ο Μπραντ. «Τότε θα κινδύνευε ξαφνικά το οικοσύστημα που ζηλεύει όλος ο κόσμος: το στενό δίκτυο έρευνας, εγκαταστάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού, προμηθευτών παγκόσμιας κλάσης και μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών». Πράγματι, η Volkswagen, η Mercedes-Benz, η BMW και η Opel μεταφέρουν σταδιακά όλο και περισσότερες παραγωγικές δυνατότητες στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα είναι το εξής: Μεταξύ 2014 και 2024, η ετήσια παραγωγή αυτοκινήτων στα εγχώρια εργοστάσια έχει ήδη μειωθεί κατά περισσότερο από 27% σε 4,1 εκατομμύρια οχήματα. Οι εποχές που σχεδόν έξι εκατομμύρια αυτοκίνητα έβγαιναν από τη γραμμή παραγωγής στη Γερμανία μάλλον δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

Αυτό θα ήταν επικίνδυνο για την εγχώρια οικονομία, προειδοποιεί ο Μπραντ. «Τότε θα κινδύνευε ξαφνικά το οικοσύστημα που ζηλεύει όλος ο κόσμος: το πυκνό δίκτυο έρευνας, εργοστασίων και τεχνικών εγκαταστάσεων, οι προμηθευτές παγκόσμιας κλάσης και οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες».

Η μετεγκατάσταση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη

Καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο περιφερειακός, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να «ακολουθήσουμε αυτή την τάση», εξήγησε πρόσφατα ο επικεφαλής της Mercedes, Ola Källenius. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία του αποφάσισε να παράγει ένα ακόμη μοντέλο στις ΗΠΑ από το 2027, παράλληλα με μεγάλα SUV όπως η GLE και η GLS. Αυτό θα είναι πιθανότατα το αυτοκίνητο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της σουηβικής εταιρείας: το σπορ SUV GLC.

Οι νέες δυνατότητες στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω περικοπές στη Βρέμη και το Sindelfingen, όπου η Mercedes παράγει σήμερα την GLC για τον δυτικό κόσμο. Ακόμη και πριν από την τελευταία απόφαση, η εισηγμένη στο DAX εταιρεία είχε ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να παράγει στο μέλλον στη Γερμανία 100.000 οχήματα λιγότερα ετησίως. Η Mercedes προτιμά να μεταφερθεί στην Ουγγαρία, όπου το κόστος για το προσωπικό και την ενέργεια είναι έως και 70 τοις εκατό χαμηλότερο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η βαυαρική ανταγωνίστρια Audi εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της στις ΗΠΑ. Στην Κίνα, η εταιρεία έχει ιδρύσει ακόμη και τη δική της υπο-μάρκα, η οποία δεν χρησιμοποιεί τους χαρακτηριστικούς τέσσερις δακτυλίους ως σύμβολο. Η προσέγγιση «local for local» δεν ισχύει πλέον μόνο για την παραγωγή της μητρικής εταιρείας Volkswagen. Η VW προτιμά να αναπτύσσει τη νέα της ηλεκτρική πλατφόρμα CSP απευθείας στην Κίνα με τοπικούς μηχανικούς παρά στο Βόλφσμπουργκ.

Προκειμένου να καταστεί η Γερμανία, με τους 800.000 εργαζομένους της, και πάλι πιο ανταγωνιστική ως τόπος κατασκευής αυτοκινήτων, η Oliver Wyman συνιστά στους κατασκευαστές να κάνουν ακόμη μεγαλύτερες εξοικονομήσεις, να μειώσουν τον αριθμό και τις παραλλαγές των μοντέλων και να αυξήσουν την αυτοματοποίηση. Εκτός από τη βιομηχανία, ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν και οι πολιτικοί. «Τα τελευταία χρόνια συνέβαλε στο γεγονός ότι η κατασκευή οχημάτων στη Γερμανία έγινε ακόμη πιο ακριβή με νέες δημόσιες αργίες και καλοπροαίρετη υποστήριξη των υψηλών μισθολογικών συμφωνιών», επικρίνει ο ειδικός σε θέματα αυτοκινητοβιομηχανίας Μπραντ.

Ο χρόνος διακοπής λόγω αναρρωτικών αδειών και αργιών θα πρέπει να μειωθεί, όπως και το ενεργειακό κόστος. Διότι όσο η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο είναι σχετικά ακριβά, οι επενδύσεις σε πιο σύγχρονα εργοστάσια δύσκολα αποδίδουν. Τα ανθρωποειδή ρομπότ και άλλα συστήματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, τους απαραίτητους αισθητήρες και την πληροφορική απαιτούν πάρα πολλή ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη