Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι δύο κορυφαίοι Ευρωπαίοι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών ειδών, καθώς φοβούνται ότι μακροπρόθεσμα δεν θα είναι πλέον σε θέση να συμβαδίσουν με τους πολύ μεγαλύτερους ανταγωνιστές από την Ασία. «Υπάρχει ακόμη ένα πλήρες οικοσύστημα ηλεκτρονικών στην Ευρώπη που μπορεί να προμηθεύσει κρίσιμες βιομηχανίες. Αλλά βρίσκεται σε οξύ κίνδυνο», δήλωσε στην Handelsblatt ο Μάρκους Άσενμπρένερ (Markus Aschenbrenner), διευθύνων σύμβουλος της Zollner Elektronik AG. Η οικογενειακή επιχείρηση από τη Βαυαρία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών ηλεκτρονικής κατασκευής (EMS) στην Ευρώπη.

Υπάρχει λόγος για την έκκληση για βοήθεια. «Η υπερβολική γραφειοκρατία στην ΕΕ μας καταβάλλει», τόνισε ο Bo Lybæk, διευθύνων σύμβουλος της GPV, σε συνέντευξή του στη Handelsblatt. Η εισηγμένη εταιρεία από τη Δανία είναι το νούμερο δύο στην Ευρώπη. Ο Lybæk δηλώνει πως «με τόσους πολλούς κανόνες, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί». Ο διευθύνων σύμβουλος της Zollner, Μάρκους Άσενμπρένερ, βλέπει τον μεγαλύτερο κίνδυνο στις υπερβολικά υψηλές τιμές ως αποτέλεσμα των υπερβολικών υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων που θεωρεί: «Αν γίνουμε πολύ ακριβοί, οι πελάτες μας θα αγοράζουν μόνο από την Ασία». Ο Άσενμπρένερ υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει τα πράγματα να φτάσουν τόσο μακριά: «Προμηθεύουμε όλους τους τομείς στους οποίους η Ευρώπη δεν θέλει να εξαρτηθεί από υπερπόντιους προμηθευτές – από τα χημικά μέχρι την ιατρική τεχνολογία και τα φαρμακευτικά προϊόντα μέχρι την άμυνα».

Στον πάτο της παγκόσμιας κατάταξης οι Ευρωπαίοι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών ειδών

Οι εταιρείες EMS κατασκευάζουν ηλεκτρονικά προϊόντα και πλήρεις συσκευές για λογαριασμό των πελατών. Η Zollner πέτυχε πρόσφατα ετήσιο κύκλο εργασιών 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η GPV πέτυχε το αντίστοιχο ποσό των περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό τις τοποθετεί στην κορυφή του καταλόγου των ευρωπαίων προμηθευτών, αλλά δεν συγκαταλέγονται καν μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων ανταγωνιστών παγκοσμίως. Ο παγκόσμιος ηγέτης της αγοράς είναι η Foxconn. Η ταϊβανέζικη εταιρεία απασχολεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο υπαλλήλους και κατέγραψε έσοδα περίπου 58 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο το τρίτο τρίμηνο. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία παράγει το iPhone για την Apple και υπολογιστές δικτύου για το αστέρι του χρηματιστηρίου Nvidia.

Είναι κανονισμοί όπως ο νόμος για την προστασία των δεδομένων της εφοδιαστικής αλυσίδας που φέρνουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε απόγνωση. Αυτό συμβαίνει επειδή αναγκάζονται να συλλέγουν και να επεξεργάζονται εκατομμύρια δεδομένα. Οι επιχειρήσεις είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά πολύπλοκες. Σύμφωνα με την Zollner, έχει 500 πελάτες για τους οποίους η εταιρεία από το Βαυαρικό Δάσος κατασκευάζει περίπου 25.000 προϊόντα. Επίσης, η Zollner με τη σειρά της αγοράζει περίπου 300.000 διαφορετικά είδη από 7.000 προμηθευτές.

Οι ερευνητές αγοράς της Global Markets Insight εκτιμούν ότι η παγκόσμια αγορά EMS ανέρχεται σε περίπου 580 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει περίπου το δέκα τοις εκατό αυτής της αγοράς. Ακόμη και στην Ευρώπη, ωστόσο, οι πάροχοι από το εξωτερικό κυριαρχούν στην επιχείρηση. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της in4ma, η Foxconn είναι η πρώτη με μερίδιο αγοράς περίπου 17%. Προκειμένου να ανταγωνιστούν τους γίγαντες του κλάδου όπως η Foxconn, οι δύο μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί όμιλοι EMS ζητούν τώρα μεγαλύτερη επιχειρηματική ελευθερία, ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Διεκδικούν επίσης οικονομική στήριξη, όπως αυτή που λαμβάνει η βιομηχανία ημιαγωγών μέσω του νόμου της ΕΕ για τα τσιπ. Επικεφαλής της GPV, Lybæk δηλώνει πως «ο νόμος για τα τσιπς είναι ωραίος και καλός. Αλλά καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος της αλυσίδας αξίας».

Οι εταιρείες τσιπ λαμβάνουν δισεκατομμύρια

Ο νόμος της ΕΕ για τα τσιπ επιτρέπει στα κράτη μέλη να επιδοτούν νέες μονάδες παραγωγής ημιαγωγών με δισεκατομμύρια. Για παράδειγμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας επιδοτεί με 5 δισεκατομμύρια ευρώ την εγκατάσταση του ταϊβανέζικου εργολαβικού κατασκευαστή TSMC στη Δρέσδη. Η εισηγμένη στο DAX εταιρεία Infineon λαμβάνει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για μια επέκταση στη μητρόπολη της Σαξονίας. Μεγάλα εργοστάσια της STMicroelectronics κατασκευάζονται στη Γαλλία και την Ιταλία με τη βοήθεια του δημόσιου τομέα. Επιπλέον, επιχορηγούνται ερευνητικά έργα από εταιρείες τσιπ σε όλη την Ευρώπη.

Ένα πρόβλημα είναι ότι ο κλάδος στην Ευρώπη είναι κατακερματισμένος. Σύμφωνα με την in4ma, περίπου 2.200 εταιρείες EMS μάχονται για παραγγελίες. Πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει το 1 ή τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Για τις ευρωπαϊκές εταιρείες EMS, προφανώς δεν αξίζει σχεδόν καθόλου να δημιουργήσουν νέες ικανότητες στην εγχώρια αγορά τους. «Προς το παρόν επενδύουμε στην ΕΕ μόνο για να ανταποκριθούμε στις νέες κανονιστικές απαιτήσεις», λέει ο Franz-Xaver Feiner, επικεφαλής πωλήσεων της Zollner. Αντιθέτως, η εταιρεία βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία απόκτησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών σε έναν μεσαίου μεγέθους πάροχο υπηρεσιών EMS με 650 υπαλλήλους στην Ταϊλάνδη.

Η νεοδιορισθείσα Επιτροπή της ΕΕ φαίνεται αρκετά πρόθυμη να σπεύσει προς βοήθεια της εγχώριας βιομηχανίας ΕΜS. O Feiner δηλώνει πως «η ΕΕ έχει αναγνωρίσει ότι τα ηλεκτρονικά πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη». Και αυτό διότι τα αιτήματα των κατασκευαστών συνάδουν με τις συστάσεις του πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Ο Ιταλός συνέστησε πρόσφατα σε έκθεσή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθηθεί πιο έντονα η βιομηχανία τεχνολογίας και πρότεινε επίσης ρητά να παράγονται και πάλι περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας σημαντικά «προκαταρκτικά προϊόντα». Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ο χρόνος όμως πιέζει. Η GPV διαθέτει σήμερα εργοστάσια σε επτά διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Το ζήτημα είναι για πόσο ακόμη θα μπορεί να κάνει το ίδιο. Ο διευθύνων σύμβουλος Lybæk πιστεύει ότι το όριο του πόνου θα επιτευχθεί σύντομα: «Φυσικά θα ακολουθήσουμε όλους τους κανόνες – αλλά όχι μέχρι να χρεοκοπήσουμε».

Διαβάστε ακόμη