Η Exxon Mobil αντιμετωπίζει ξανά επικρίσεις από περιβαλλοντικές ομάδες ενόψει της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της. Φέτος, η εταιρεία αμφισβητείται για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και την απόφασή της να μηνύσει δύο ακτιβιστικές ομάδες με επικέντρωση στο κλίμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το California Public Employees’ Retirement System (Calpers), το μεγαλύτερο δημόσιο ταμείο συνταξιοδότησης των ΗΠΑ, εξετάζει το ενδεχόμενο να ψηφίσει κατά της επανεκλογής του Διευθύνοντος Συμβούλου Darren Woods. Η ακτιβιστική ομάδα Majority Action καλεί τους επενδυτές να αντιταχθούν στην εκλογή αρκετών μελών του διοικητικού συμβουλίου της Exxon, συμπεριλαμβανομένου του Woods, για τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό συμβαίνει τρία χρόνια μετά την επιτυχή της Engine No. 1 να τοποθετήσει τρία μέλη διοικητικού συμβουλίου με επίκεντρο το κλίμα στο διοικητικό συμβούλιο της Exxon. Ωστόσο, η αύξηση της τιμής της μετοχής της Exxon και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν μετατοπίσει την εστίαση μακριά από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Το Calpers και η Majority Action επικρίνουν την Exxon επειδή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ και ο μεγαλύτερος εκ των επενδυτικών εταιρειών ρύπος διοξειδίου του άνθρακα. Επισημαίνουν επίσης ότι η Exxon έχει τους πιο αδύναμους στόχους μείωσης των εκπομπών μεταξύ των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

Η Exxon υποστηρίζει ότι οι εκπομπές της μειώνονται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και ότι οι στόχοι της είναι ρεαλιστικοί. Η εταιρεία αποφεύγει επίσης να θέσει στόχους για εκπομπές που βρίσκονται εκτός του άμεσου ελέγχου της, όπως αυτές που παράγονται από τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η Exxon έχει μακρά ιστορία άρνησης της κλιματικής αλλαγής και καθυστέρησης των ενεργειών. Είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την απόφαση της Exxon να μηνύσει την Arjuna Capital και την Follow This, δύο ομάδες που πρότειναν σχέδιο για την επιτάχυνση των προσπαθειών μείωσης των εκπομπών της Exxon.

Η Exxon μηνύει αυτές τις ομάδες σε μια προσπάθεια να αυστηροποιήσει τους κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) σχετικά με τις προτάσεις των μετόχων. Η εταιρεία πιστεύει ότι οι ακτιβιστές επενδυτές με ελάχιστες ή καθόλου μετοχές δεν θα πρέπει να μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις που δεν δίνουν προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη αξία των μετόχων.

Το Calpers και η Majority Action θεωρούν αυτή την αγωγή ως επίθεση στους μετόχους και ως προσπάθεια να φιμωθούν οι ανησυχίες σχετικά με τον κλιματικό κίνδυνο. Ο σύμβουλος πληρεξουσίου Glass Lewis συνιστά επίσης να ψηφιστεί κατά της επανεκλογής του επικεφαλής διευθυντή της Exxon, επικαλούμενος τις επιθετικές τακτικές της εταιρείας εναντίον των ακτιβιστικών επενδυτών.

Το άρθρο επίσης αναφέρει εν συντομία άλλες ειδήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα, όπως την αυξανόμενη δυσκολία να αποκομίσει κέρδη από την κλιματική αλλαγή λόγω των πιο συχνών ακραίων καιρικών φαινόμενων, και τη συνάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της JPMorgan Jamie Dimon με τον Γενικό Εισαγγελέα του Τέξας σχετικά με τους περιορισμούς ESG.

Διαβάστε ακόμη