Η Κίνα, ο κορυφαίος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, αντιμετωπίζει προκλήσεις στην προσπάθεια της να δημιουργήσει μια πιο πράσινη βιομηχανία αλουμινίου. Το σχέδιο ήταν να μεταφερθούν οι παραγωγικές μονάδες από τον βορρά που εξαρτάται από τον άνθρακα στην επαρχία Yunnan στα νοτιοδυτικά, η οποία είναι γνωστή για την υδροηλεκτρική της ενέργεια. Αυτή η μετακίνηση θα έπρεπε να ήταν επωφελής τόσο για το περιβάλλον όσο και για το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις στο Yunnan έχουν εμποδίσει την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθιστώντας την τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα αναξιόπιστη. Αυτό ανάγκασε ορισμένα εργοστάσια να μειώσουν την παραγωγή τους έως και 40%. Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και την απαγόρευση ειδικών εκπτώσεων για τους παραγωγούς αλουμινίου.

Αυτές οι προκλήσεις απειλούν να καθυστερήσουν τη μετάβαση της Κίνας σε μια πιο καθαρή βιομηχανία αλουμινίου και να εμποδίσουν τους κλιματικούς της στόχους. Επιπλέον, ο αναξιόπιστος εφοδιασμός θα μπορούσε να διαταράξει τις παγκόσμιες τιμές του αλουμινίου.

Παρά τις αποτυχίες, η Κίνα εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στην αναζήτηση λύσεων. Η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Yunnan, ενώ παράλληλα εξερευνά εναλλακτικές τοποθεσίες για εγκαταστάσεις παραγωγής αλουμινίου, όπως η Εσωτερική Μογγολία, όπου οι εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με άνθρακα μπορούν να παρέχουν πιο σταθερή τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα.

Προς το παρόν, η επιτυχία των φιλοδοξιών της Κίνας για πράσινο αλουμίνιο εξαρτάται από απρόβλεπτους παράγοντες – περισσότερες βροχές στο Yunnan και την αποτελεσματικότητα των εναλλακτικών λύσεων ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη