Οι ψηφοφόροι που ανησυχούν για το κόστος ζωής και την κλιματική αλλαγή ωθούν τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιοκαυσίμων (EBB) να ζητήσει μια βιώσιμη πολιτική βιοκαυσίμων. Ο EBB δημοσίευσε ένα μανιφέστο που περιγράφει το όραμά του για την επίτευξη ενός τομέα μεταφορών χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσω βιοκαυσίμων, σύμφωνα με το Euractiv.

Το EBB υποστηρίζει την αναθεώρηση της πολιτικής βιοκαυσίμων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των περιορισμών στα βιοκαύσιμα και του εναρμονισμού των κανονισμών για την προώθηση των επενδύσεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο ζητά επίσης την επιβολή εμπορικών μέτρων για την πρόληψη του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις εισαγωγές βιοντίζελ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει τον ρόλο των βιοκαυσίμων αλλά αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη για αυστηρότερους κανονισμούς και διαφοροποίηση στα εναλλακτικά καύσιμα. Η αναθεωρημένη Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED III) περιορίζει τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς και προωθεί τα προηγμένα βιοκαύσιμα και τα εναλλακτικά καύσιμα.

Η βιοενέργεια από οργανικά απόβλητα παραμένει η κύρια πηγή ανανεώσιμης ενέργειας στην ΕΕ, αλλά ο στόχος της Ένωσης είναι να μεταβεί σε καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο. Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση υπογραμμίζει την επιτακτικότητα μείωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Η ΕΕ έχει παρατηρήσει αύξηση στην εγχώρια παραγωγή βιοαερίου και στην προμήθεια στερεάς βιομάζας. Τα βιοκαύσιμα έχουν επίσης αυξηθεί η χρήση τους στους τομείς της θέρμανσης, της ψύξης και των μεταφορών. Το βιοντίζελ αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της συνολικής κατανάλωσης βιοκαυσίμων στις μεταφορές.

Καθώς η ΕΕ επιδιώκει να αντιμετωπίσει το κόστος ζωής και την κλιματική αλλαγή, τα βιοκαύσιμα είναι πιθανό να παραμείνουν βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Ένωσης. Μια ανανεωμένη εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φαίνεται πιθανή για το μέλλον.

Διαβάστε ακόμη