Η Αρχή Αειφόρου Ενέργειας της Ιρλανδίας (SEAI) δήλωσε ότι θα επενδύσει φέτος 20 εκατ. ευρώ από κρατικά κονδύλια στην ενεργειακή έρευνα και καινοτομία, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Τα κονδύλια προορίζονται για ενεργειακά έργα έρευνας, ανάπτυξης και επίδειξης (RD&D) που θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της μετάβασης της Ιρλανδίας σε ένα καθαρό και ασφαλές ενεργειακό μέλλον, δήλωσε η SEAI.

Από το 2018, περισσότερα από 240 έργα έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο προηγούμενων προσκλήσεων χρηματοδότησης, σε τομείς όπως η ολοκλήρωση ενεργειακών συστημάτων, η ενεργειακή απόδοση, οι αγορές ενέργειας και τα έξυπνα δίκτυα.

Η φετινή πρόσκληση χρηματοδότησης καλωσορίζει αιτήσεις από οποιαδήποτε έργα που υποστηρίζουν τη μετάβαση της Ιρλανδίας στην καθαρή ενέργεια. Περιλαμβάνει επίσης ένα θεματικό σκέλος που καλύπτει 20 θέματα που αναπτύσσονται από τον SEAI, μαζί με κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς. Τα θέματα περιλαμβάνουν την απαλλαγμένη από τις ανθρακούχες εκπομπές θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση σε παραδοσιακά κτίρια, την αποθήκευση ενέργειας και τις βιώσιμες ενεργειακές κοινότητες.

Οι οργανισμοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα από όλους τους ερευνητικούς κλάδους καλούνται να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης πριν από τις 13 Ιουνίου.

Η ιρλανδική κυβέρνηση επιθυμεί το 80% της ενεργειακής αγοράς της να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Τον Νοέμβριο, το περιοδικό pv ανέφερε τους στόχους της, περιλαμβάνοντας 8 GW ηλιακής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η χώρα είχε εγκατεστημένα 738 MW μέχρι το τέλος του 2023.

Φέτος, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα εργοστάσιο μπαταριών της Ιρλανδίας ξεκίνησε την εμπορική του λειτουργία, ενώ οι αρχές εισήγαγαν επίσης ένα πρόγραμμα οικιακών ενεργειακών δανείων που δίνει κίνητρα στους πολίτες να εγκαταστήσουν αντλίες θερμότητας και ηλιακούς θερμοσίφωνες στα σπίτια τους.

Διαβάστε ακόμη