Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός και ρυπαίνων αλουμινίου στον κόσμο, είχε ως στόχο να πρασινίσει τη βιομηχανία αλουμινίου της μεταφέροντας την παραγωγή στην επαρχία Γιουνάν, γνωστή για τον πλούτο της σε υδροηλεκτρική ενέργεια. Αυτό το σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων υποσχόταν φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τους παραγωγούς και ένα πιο πράσινο μέλλον. Ωστόσο, η αναξιόπιστη υδροηλεκτρική ενέργεια λόγω των χαμηλότερων από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις διέκοψε τα σχέδια αυτά.

Ο τομέας του αλουμινίου της Κίνας, που είναι υπεύθυνος για σχεδόν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής, είναι μεγάλος παράγοντας εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση έδωσε κίνητρα για τη μετεγκατάσταση των χυτηρίων από περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα στη Γιουνάν. Η επαρχία αυτή προσέφερε σημαντικά φθηνότερη υδροηλεκτρική ενέργεια, δελεάζοντας εταιρείες όπως η China Hongqiao Group. Εκατομμύρια τόνοι παραγωγικής δυναμικότητας σχεδιάστηκε να μεταφερθούν, με στόχο τη σημαντική στροφή προς το πιο πράσινο αλουμίνιο.

Ωστόσο, οι χαμηλότερες βροχοπτώσεις, που πιθανώς συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, προκάλεσαν μειωμένη ροή των ποταμών και μειωμένη χωρητικότητα των ταμιευτήρων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή παραγωγή ενέργειας, θέτοντας σε κίνδυνο το σχέδιο μετεγκατάστασης. Συνεντεύξεις με στελέχη της βιομηχανίας αποκαλύπτουν ότι μόνο ένα κλάσμα της προγραμματισμένης μετατόπισης υλοποιήθηκε. Τα μεταλλουργεία λειτουργούν με μειωμένη δυναμικότητα, καθυστερούν την επέκταση ή αναζητούν εναλλακτικές τοποθεσίες. Οι διακοπές ρεύματος είναι συνηθισμένες, διακόπτοντας την παραγωγή.

Συνέπειες πέραν του αλουμινίου

Τα προβλήματα της υδροηλεκτρικής ενέργειας του Γιουνάν επεκτείνονται πέρα από τη βιομηχανία αλουμινίου. Οι διαταραχές έχουν προκαλέσει αστάθεια στις παγκόσμιες τιμές του αλουμινίου, επηρεάζοντας τους κατασκευαστές παγκοσμίως. Επιπλέον, το όνειρο των παραγωγών να διεκδικούν πριμοδότηση για το «πράσινο» αλουμίνιο μοιάζει μακρινό, καθώς η αναξιόπιστη ενέργεια υπονομεύει τα περιβαλλοντικά οφέλη. Αυτό εμποδίζει τους κλιματικούς στόχους της Κίνας και την παγκόσμια ώθηση για καθαρότερη μεταποίηση.

Η επαρχία Γιουνάν αναζητά λύσεις. Η κυβέρνηση περιόρισε τις μεταφορές ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες επαρχίες για να δώσει προτεραιότητα στις τοπικές ανάγκες. Καταβάλλονται προσπάθειες για την επιτάχυνση της κατασκευής εγκαταστάσεων αιολικής και ηλιακής ενέργειας, μαζί με πρόσθετους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Ωστόσο, πρόκειται για μακροπρόθεσμες λύσεις. Αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς της εξάρτησης από την υδροηλεκτρική ενέργεια, ορισμένα χυτήρια διερευνούν τη μετεγκατάσταση σε περιοχές με πιο αξιόπιστες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από άνθρακα. Η μετατόπιση αυτή, ωστόσο, υπονομεύει τον αρχικό στόχο της καθαρότερης παραγωγής.

Το μέλλον των φιλοδοξιών της Κίνας για το πράσινο αλουμίνιο στη Γιουνάν είναι αβέβαιο. Το αρχικό σχέδιο ήταν πολλά υποσχόμενο, αλλά οι περιορισμοί ενός ανανεώσιμου πόρου που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες αποκαλύπτουν την ανάγκη για ένα πιο διαφοροποιημένο ενεργειακό μείγμα. Ο κλάδος βρίσκεται σε σταυροδρόμι, με ορισμένους παραγωγούς να αναζητούν πέραν της Γιουνάν για πιο σταθερή παροχή ενέργειας, θυσιάζοντας ενδεχομένως τα περιβαλλοντικά οφέλη της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Το όνειρο του πράσινου αλουμινίου της Κίνας μπορεί να απαιτήσει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, ενσωματώνοντας αξιόπιστες ανανεώσιμες πηγές μαζί με άλλες καθαρές ενεργειακές επιλογές, για να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για αυτή την κρίσιμη βιομηχανία.

Διαβάστε ακόμη