Η Equinor ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι συνήψε συμφωνία με την Standard Lithium Limited για την απόκτηση μεριδίου 45% σε έργα λιθίου που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό Αρκάνσας και στο ανατολικό Τέξας, σύμφωνα με το Reuters.

Η Equinor θα αποζημιώσει αρχικά την Standard Lithium με 30 εκατ. δολάρια και θα καλύψει τα έξοδα του έργου μέχρι 33 εκατ. δολάρια. Πιθανά μελλοντικά ορόσημα θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Equinor στην καταβολή επιπλέον 70 εκατομμυρίων δολαρίων συνολικά στην Standard Lithium, εάν ληφθεί οριστική επενδυτική απόφαση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Standard Lithium θα διατηρήσει την εκμετάλλευση του έργου, με την Equinor να συνεισφέρει την εμπειρία της στις εργασίες στο υπέδαφος.

«Βλέπουμε το βιώσιμα παραγόμενο λίθιο ως παράγοντα για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς αυτή η συνεργασία επιτρέπει στην Equinor να εισέλθει στο χώρο του λιθίου, εστιάζοντας παράλληλα σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες άμεσης εξόρυξης λιθίου (DLE)», δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor Morten Halleraker.

Ο νόμος-ορόσημο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή δημιούργησε μεγάλες επιδοτήσεις για τους παραγωγούς ορυκτών όπως το λίθιο, ένα βασικό υλικό για τα ηλεκτρικά οχήματα και την αποθήκευση μπαταριών, και ο χαλκός που απαιτούνται σε εξοπλισμό όπως οι μπαταρίες και τα φωτοβολταϊκά πάνελ.