Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τη συμφωνία της Macquarie Asset Management να αποκτήσει μερίδιο 49,9% στην Hydro Rein, την επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του νορβηγικού προμηθευτή αλουμινίου Norsk Hydro ASA., σύμφωνα με δημοσίευμα του renewablesnow.

Η σχεδιαζόμενη συναλλαγή δεν αναμένεται να πλήξει τον ανταγωνισμό, καθώς οι εταιρείες δεν δραστηριοποιούνται στην ίδια ή σε κάθετα συνδεδεμένη αγορά, ανέφερε την Τρίτη η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για την καταπολέμηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Εγκρίθηκε η συμφωνία στο πλαίσιο της απλουστευμένης διαδικασίας εξέτασης των συγκεντρώσεων.

Όπως συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο του 2023, ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του αυστραλιανού γίγαντα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Macquarie Group Ltd θα αγοράσει το ποσοστό της Hydro Rein έναντι 332 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (309,2 εκατ. ευρώ) σε μετοχές. Η Norsk Hydro με έδρα το Όσλο θα διατηρήσει το πλειοψηφικό ποσοστό 50,1%.

Μετά τη συμφωνία, η Hydro Rein θα λειτουργεί ως κοινοπραξία (JV) με ένα ακαθάριστο χαρτοφυλάκιο έργων ανανεώσιμης ενέργειας 6,9 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, που βρίσκονται στη Βραζιλία, τη Δανία και τη Σουηδία. Όλα τα έργα ενεργειακών λύσεων της Hydro Rein θα συμπεριληφθούν επίσης στην κοινοπραξία, αλλά ο κύριος ιδιοκτήτης της θα διατηρήσει ορισμένα νορβηγικά χερσαία αιολικά έργα που βρίσκονται κοντά στα χυτήρια της. Η Hydro σκοπεύει να τα αναπτύξει μαζί με τοπικούς εταίρους.