Ο Αμερικανός διπλωμάτης για την κλιματική αλλαγή Τζον Ποντέστα δήλωσε την Τρίτη ότι θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Λιου Ζενμίν στην Ουάσινγκτον στις αρχές Μαΐου, επαναλαμβάνοντας τις διμερείς συνομιλίες για τη συνεργασία στον τομέα του κλίματος εν μέσω υποβόσκουσας έντασης για το εμπόριο και την ασφάλεια, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Λιου στην Ουάσινγκτον με το νέο του ρόλο, αφού αντικατέστησε τον βετεράνο απεσταλμένο για το κλίμα Ξι Ζενχουά, ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους υγείας τον Ιανουάριο.

Ο Λιου έχει μιλήσει με τον Ποντέστα από τότε που ανέλαβε το νέο του ρόλο ως ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ για το κλίμα νωρίτερα φέτος, αντικαθιστώντας τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Ωστόσο, οι απεσταλμένοι των δύο μεγαλύτερων εκπομπών στον κόσμο δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει επίσημες συνομιλίες.

Ο Ποντέστα δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι θα συναντηθεί με τον Λιου όταν επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια πηγή που γνωρίζει την επίσκεψη δήλωσε ότι ο Λιου θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον από τις 8 έως τις 10 Μαΐου. Η πηγή είπε ότι ο Λιου θα ταξιδέψει επίσης στη Νέα Υόρκη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε επίσης ότι ο Λιου θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες
σε μια ανάγνωση από το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κέρι και ο Ξι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη μεσολάβηση για το τελικό αποτέλεσμα στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, συμφωνώντας σε διμερή γλώσσα που άνοιξε το δρόμο για την ευρεία αποδοχή μιας συμφωνίας από όλες τις χώρες για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Διατήρησαν επίσης εγκάρδιες προσωπικές σχέσεις κατά τη διάρκεια περιόδων έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, διατηρώντας ένα διπλωματικό κανάλι ανοιχτό για την κλιματική αλλαγή.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς αμερικανικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα νέες εμπορικές αιτήσεις, ζητώντας από την κυβέρνηση Μπάιντεν να επιβάλει νέες κυρώσεις σε ηλιακά εξαρτήματα από κινεζικά εργοστάσια σε τέσσερις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.