Παρά τις υφιστάμενες κυρώσεις κατά του Ιράν, η χώρα εξάγει στην Κίνα πετρέλαιο σε ποσότητες ρεκόρ. Η κυβέρνηση της Κίνας αρνείται τις εισαγωγές από το Ιράν και δηλώνει πως αντ’ αυτού εισάγει πολύ αργό πετρέλαιο από τη Μαλαισία. Μάλιστα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, η χώρα εισάγει υπερδιπλάσια ποσότητα πετρελαίου από ότι παράγει η Μαλαισία, σύμφωνα, με την DW.

Σύμφωνα με τον ειδικό του Bloomberg Χαβιέ Μπλας, με ένα απλό τέχνασμα το ιρανικό αργό πετρέλαιο “μετατρέπεται” σε μαλαισιανό. Aυτός είναι ο ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος για να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις. Και έτσι η Μαλαισία έγινε πέρυσι ο τέταρτος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας, μετά την Σαουδική Αραβία, την Ρωσία και το Ιράκ.

Το Ιράν χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως κόμβο για την παράκαμψη των κυρώσεων. Αγαθά στις λίστες απαγορευμένων προϊόντων από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ συχνά φθάνουν στο Ιράν μέσω Ντουμπάι. Το ίδιο ισχύει και για φορτία πετρελαίου που διοχετεύονται στους παραλήπτες τους μέσω ΗΑΕ.
Τέτοιους κόμβους διαθέτει φυσικά και η Ρωσία. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα προϊόν που να μην μπορεί να φθάσει μέσω τρίτης χώρας στη Ρωσία παρά τις κυρώσεις, όπως είναι για παράδειγμα, ανταλλακτικά για γερμανικά πολυτελή αυτοκίνητα ή ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην τηλεκατεύθυνση οπλικών συστημάτων. Ενδεικτικό ότι οι πωλήσεις γερμανικών αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυξήθηκαν το 2023 κατά σχεδόν 1.000%.

Από τότε που η ΕΕ επέβαλε το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας στις 22 Φεβρουαρίου 2024 μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι η χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις παγκοσμίως.Η ρωσική κυβέρνηση διόρθωσε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την φετινή οικονομική ανάπτυξη από 2,3% σε 2,8%. Σύμφωνα μάλιστα με το ΔΝΤ η ανάπτυξη θα κυμανθεί γύρω στο 3,2%, γιατί πολύ απλά οι εξαγωγές πετρελαίου είναι η ατμομηχανή της ρωσικής οικονομίας.

Μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, το Ιράν ήταν η χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο. Μετά από αυτό, οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν επανειλημμένα και νέες κυρώσεις. Η Ρωσία υπόκειται πλέον σε περισσότερες από 5.000 διαφορετικές στοχευμένες κυρώσεις, περισσότερες από το Ιράν, τη Βενεζουέλα, τη Μυανμάρ και την Κούβα μαζί.