Η προστασία του κλίματος είναι πολύ σημαντική για την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, αλλά το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους πολιτικούς και όχι από τις κεντρικές τράπεζες, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της SNB Τόμας Τζόρνταν, σύμφωνα με το Reuters.

«Είναι επίσης σημαντικό… να είμαστε σοβαροί και να μην δίνουμε την εντύπωση ότι μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα του κόσμου με τη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Τζόρνταν, στη συνέλευση των μετόχων της SNB.

Περιβαλλοντικές ομάδες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την εκδήλωση στη Βέρνη, απαιτώντας από την SNB να ξεφορτωθεί τις επενδύσεις της σε εταιρείες που, όπως λένε, συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Η SNB έχει ήδη κριτήρια αποκλεισμού στις επενδύσεις της, δεν κατέχει πλέον μερίδια σε εταιρείες παραγωγής άνθρακα, δήλωσε ο Τζόρνταν, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό η κεντρική τράπεζα να μην εφαρμόζει πολιτική που μπορεί να μην έχει τη λαϊκή υποστήριξη.

«Είναι οι δημοκρατικά νομιμοποιημένες αρχές που είναι πραγματικά σε θέση ή υπεύθυνες να λάβουν αυτές τις αποφάσεις. Το κοινοβούλιο, η κυβέρνηση και ούτω καθεξής», είπε. «Μπορούν να εισάγουν καθήκοντα διαχείρισης, εμπόριο εκπομπών ή επιδοτήσεις. Αυτό δεν είναι καθήκον της Κεντρικής Τράπεζας».

Αντ’ αυτού, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας λειτουργούσε καλύτερα με μια στενή εντολή που επικεντρωνόταν στη σταθερότητα των τιμών, δήλωσε ο Τζόρνταν.