Η E.ON, μια σημαντική ευρωπαϊκή εταιρεία ενέργειας, αύξησε σημαντικά τον επενδυτικό της στόχο για την περίοδο 2023-2027. Αυτή η αύξηση κατά 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο πλάνο αντικατοπτρίζει την επείγουσα ανάγκη της Ευρώπης να αναβαθμίσει τα δίκτυα της για να μπορέσει να φιλοξενήσει έναν αυξανόμενο αριθμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με το Global Data.

Σημαντικό μέρος των επενδύσεων των 34 δισεκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθεί στον τομέα των δικτύων ενέργειας, με τη Γερμανία να λαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο (25 δισεκατομμύρια ευρώ). Πρόσθετα 5 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων υποδομών ενέργειας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της E.ON, Λεονχάρντ Μπιρνμπάουμ, τόνισε τον κρίσιμο ρόλο των έξυπνων υποδομών ενέργειας στη διασφάλιση ενός βιώσιμου, ασφαλούς και οικονομικά αποδοτικού ενεργειακού μέλλοντος για την Ευρώπη. Υπογράμμισε τη δέσμευση της E.ON να ηγηθεί αυτής της μετάβασης μέσω συνεχών υψηλών επενδύσεων, ακόμη και σε περιόδους αβεβαιότητας. Ο Μπιρνμπάουμ πιστεύει ότι αυτή η πρωτοποριακή προσέγγιση θα εδραιώσει τη θέση της E.ON ως πρωτοπόρου στον μετασχηματισμό του τομέα ενέργειας.

Οι αυξημένες επενδύσεις αναμένεται να οδηγήσουν τα προσαρμοσμένα κέρδη της E.ON προ φόρων τόκων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2028. Αυτό έρχεται μετά από ένα επιτυχημένο 2023, με αύξηση 16% στα προσαρμοσμένα EBITDA (9,4 δισεκατομμύρια ευρώ) και αύξηση 12% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (3,1 δισεκατομμύρια ευρώ) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η E.ON σχεδιάζει επίσης να επιβραβεύσει τους μετόχους της με αύξηση του μερίσματος στα 0,53 ευρώ ανά μετοχή για το 2023, από 0,51 ευρώ το 2022.

Ωστόσο, η E.ON προβλέπει μια μικρή πτώση στα προσαρμοσμένα EBITDA για το 2024, εκτιμώντας το εύρος μεταξύ 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αποτελεί μια προβλεπόμενη μείωση σε σχέση με τα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ που αναφέρθηκαν το 2023.