Η παγκόσμια μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα απαιτήσει επενδύσεις 4 τρισ. δολαρίων ετησίως μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, εκτιμά η BlackRock και ζητά περισσότερες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ιδίως στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η πρόβλεψη προέρχεται από το τελευταίο «Investment Institute Transition Scenario» της BlackRock, το οποίο αναλύει πώς είναι πιθανότερο να εξελιχθεί η μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα και τις πιθανές επιπτώσεις της στα χαρτοφυλάκια.

Το ποσό των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι διπλάσιο από τις προηγούμενες προσδοκίες των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και θα απαιτήσει αυξήσεις τόσο σε κεφάλαια του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τον Michael Dennis, επικεφαλής της APAC Alternatives Strategy & Capital Markets της BlackRock.

«Η ΑΡΑΚ βρίσκεται πραγματικά στο επίκεντρο της επενδυτικής ευκαιρίας στον τομέα της ενέργειας και το βλέπουμε αυτό σε πολλούς τομείς, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές», δήλωσε ο Dennis, μιλώντας στην ετήσια Ecosperity Week της Σιγκαπούρης την περασμένη εβδομάδα.

«Τρύπα» 18 τρισ. για να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι το 2030

Πέρυσι, επενδύθηκαν 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, από 33 δισεκατομμύρια δολάρια το 2004, ενώ μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί περίπου 19 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η BlackRock.

«Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης και το ποσό των κεφαλαίων που επενδύονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Dennis, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις εναλλακτικές δραστηριότητες της BlackRock στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των hedge funds και των ιδιωτικών κεφαλαίων.

«Ωστόσο, ενώ οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί, εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να φτάσουμε εκεί που πρέπει μέχρι το 2030», πρόσθεσε.

Το κεφαλαιακό κενό υφίσταται σε διάφορες κατηγορίες κινδύνου: από επενδύσεις χαμηλού κινδύνου σε βασικές ενεργειακές υποδομές, έως προσπάθειες υψηλότερου κινδύνου, όπως τα επιχειρηματικά κεφάλαια τελευταίου σταδίου και τα ιδιωτικά κεφάλαια. Σύμφωνα με τον Dennis, τα κεφάλαια για να καλυφθεί αυτό το κενό υπάρχουν.

Μια έρευνα της BlackRock σε 200 θεσμικούς επενδυτές πέρυσι διαπίστωσε ότι το 56% σχεδιάζει να αυξήσει τα κονδύλια για τη μετάβαση μέσα στα επόμενα 1 έως 3 χρόνια, ενώ το 46% η «πράσινη» μετάβαση είναι η σημαντικότερη επενδυτική προτεραιότητά του στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, η υλοποίηση των επενδύσεων στις ιδιωτικές και δημόσιες αγορές θα απαιτήσει «ευθυγράμμιση μεταξύ της κυβερνητικής δράσης, των εταιρειών και των συνεργασιών με τις κοινότητες», δήλωσε ο Dennis.

Όσον αφορά τη δημόσια πολιτική, νομοθεσία όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2022 στις ΗΠΑ, έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν δισεκατομμύρια δημόσιων πόρων που θα διατεθούν για έργα μείωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Κρίσιμη η μεικτή χρηματοδότηση

«Πέρα από αυτό, πρέπει να δούμε αλλαγή πολιτικής γύρω από την τιμολόγηση της ενέργειας και την απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών», δήλωσε ο Dennis, προσθέτοντας ότι στις αναδυόμενες αγορές, περίπου το 60% των απαιτούμενων κεφαλαίων αναμένεται να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα.

Η BlackRock αναγνωρίζει τη μεικτή χρηματοδότηση ως έναν άλλο βασικό επενδυτικό παράγοντα, ιδίως μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η μεικτή χρηματοδότηση ορίζεται ως η στρατηγική χρήση των αναπτυξιακών κεφαλαίων για την κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Η μεικτή χρηματοδότηση είναι πραγματικά κρίσιμη, όχι μόνο για το πρώιμο στάδιο των έργων, αλλά και για να καταστούν τα πράσινα περιουσιακά στοιχεία επενδύσιμα στο πλαίσιο των υφιστάμενων δομών χαρτοφυλακίου», δήλωσε ο Dennis, προσθέτοντας ότι μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση κεφαλαίων τρισεκατομμυρίων από τις ευρύτερες κεφαλαιαγορές.

Άλλοι παράγοντες που απαιτούνται για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων πράσινης χρηματοδότησης περιλαμβάνουν την ανάπτυξη καλύτερων ταλέντων σε διάφορους τομείς του οικοσυστήματος και τη μετατόπιση των πλαισίων κινδύνου για επενδύσεις σε πράσινα έργα, σύμφωνα με την BlackRock.