Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι μαζικές επενδύσεις της Κίνας στην προηγμένη παραγωγή αγαθών καθαρής ενέργειας έχουν οδηγήσει σε αθέμιτους όρους ανταγωνισμού που θέτουν σε κίνδυνο τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και πρέπει να μετριαστούν.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Γέλεν δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι η υπερπαραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών, φωτοβολταϊκών και άλλων αγαθών θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας εταιρείες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, ενώ οι κινεζικές εταιρείες συνεχίζουν να λαμβάνουν στήριξη.

«Επομένως, δεν πρόκειται για ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Και από τη σκοπιά της εφοδιαστικής αλυσίδας, νομίζω ότι δημιουργεί κινδύνους που σαφώς επιδιώκουμε να μετριάσουμε και είναι επίσης άδικο για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε η Γέλεν καθώς ετοιμαζόταν να ξεκινήσει νέο γύρο συναντήσεων με Κινέζους αξιωματούχους.

Η Γέλεν, η οποία επισκέφθηκε την Κίνα νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε ότι ο συνεχιζόμενος διάλογος με τους Κινέζους αξιωματούχους έχει ήδη οδηγήσει σε πρόοδο σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν επίσης συμμετάσχει σε σημαντικές συζητήσεις με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους σχετικά με τις πρακτικές βιομηχανικής πολιτικής της Κίνας και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να δημιουργήσει η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην παγκόσμια οικονομία.