Η νιγηριανή εταιρεία Mainstream Energy, η οποία λειτουργεί ήδη δύο από τους μεγαλύτερους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας, ξεκίνησε τη λειτουργία μιας νέας εγκατάστασης που χρηματοδοτείται από την Κίνα, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη της παραχώρησης, ανακοίνωσε η εταιρεία σύμφωνα με το Reuters.

Η Mainstream Energy Solution Ltd δήλωσε ότι η θυγατρική της Penstock Energy Ltd λειτουργεί τη νέα μονάδα ισχύος 700 μεγαβάτ στο Zungeru της κεντρικής Νιγηρίας, η οποία έχει κατασκευαστεί με δάνειο ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα.

Ο οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων της Νιγηρίας, το Γραφείο Δημοσίων Επιχειρήσεων (BPE), ανέθεσε τον περασμένο Φεβρουάριο την παραχώρηση στην Mainstream Energy, η οποία θα καταβάλλει στη νιγηριανή κυβέρνηση 70 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τρεις δεκαετίες για τη λειτουργία του εργοστασίου.

«Εδώ είναι που αρχίζει η πραγματική δουλειά για να διασφαλιστεί ότι η διαχείριση του περιουσιακού στοιχείου γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Mainstream Energy, Audu Lamu, σε δήλωσή του την Πέμπτη.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Κίνα δραστηριοποιείται στη Νιγηρία, παρέχοντας χρηματοδότηση μέσω της αναπτυξιακής της τράπεζας για την κατασκευή υποδομών, συμπεριλαμβανομένων σιδηροδρομικών γραμμών, αεροδρομίων και μονάδων παραγωγής ενέργειας.

Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια Kainji και Jebba που διαχειρίζεται η Mainstream Energy έχουν συνδυασμένη παραγωγή 1.338 μεγαβάτ, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 33% της σημερινής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Νιγηρίας με ισχύ 4.000 μεγαβάτ.

Χρειάζονται πολύ περισσότερα, καθώς εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις υποφέρουν από συχνές διακοπές ρεύματος.