Το Ιράν, ο παραγωγός της Μέσης Ανατολής που πλήττεται από κυρώσεις, υπέγραψε πολλαπλές συμφωνίες με τοπικούς φορείς για την ανάπτυξη 16 έργων φυσικού αερίου, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή της χώρας κατά 127 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, αναφέρει το upstreamonline.

Η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC) υπέγραψε μνημόνια κατανόησης με κορυφαίες εγχώριες εταιρείες χαρτοφυλακίου, παίκτες έρευνας και παραγωγής και φορείς που επικεντρώνονται στην πετροχημική βιομηχανία για τη διεξαγωγή μελετών σχετικά με τα σχέδια ανάπτυξης 16 κοιτασμάτων φυσικού αερίου που είναι πιθανό να κοστίσουν έως και 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε την Τρίτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Shana.

Ο διευθύνων σύμβουλος της NIOC, Mohsen Khojastehmehr, σημείωσε ότι «μετά την οριστικοποίηση και την εφαρμογή», των συμφωνιών, περισσότερα από 16 κοιτάσματα φυσικού αερίου στη χώρα θα τεθούν σε λειτουργία στις επαρχίες Khuzestan, Fars, Bushehr, Kohgiluyeh και Boyar Ahmad.

Όπως σημειώνεται η ολοκλήρωση των εν λόγω έργων αναμένεται να δημιουργήσει 25.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ιδίως στις επαρχίες και τις πόλεις όπου υλοποιούνται τα έργα.

Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής, ο υπουργός Πετρελαίου Τζαβάντ Ότζι δήλωσε ότι 79 μεγάλα ημιτελή έργα της πετρελαϊκής βιομηχανίας συνολικής επένδυσης 16 δισ. δολαρίων πρόκειται να ολοκληρωθούν έως τέλη Μαρτίου του 2025. Σύμφωνα με τον Ότζι, 50 νέα έργα συνολικής επένδυσης 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ξεκινήσουν κατά το τρέχον έτος.

«Έξι εκατομμύρια τόνοι θα προστεθούν στην ετήσια ικανότητα παραγωγής πετροχημικών προϊόντων της χώρας και 50.000 βαρέλια θα προστεθούν στην ικανότητα διύλισης πετρελαίου της χώρας», πρόσθεσε.