Η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) απέρριψε τη Δευτέρα 15 Απριλίου μια αίτηση ετών από ομάδες της ενεργειακής βιομηχανίας που προσπαθούσαν να πείσουν την υπηρεσία να καταργήσει τα όρια στις εκπομπές επιβλαβών ρύπων από σταθερές τουρμπίνες αεροσκαφών, υποστηρίζοντας ότι ο κίνδυνος πρόκλησης καρκίνου παραμένει υψηλός, όπως αναφέρει το Reuters.

Η υπηρεσία απέρριψε την κοινή αίτηση που κατατέθηκε το 2019 από ομάδες, μεταξύ των οποίων οι American Fuel & Petrochemical Manufacturers και το American Petroleum Institute, οι οποίες ζητούσαν να διαγραφούν οι τουρμπίνες καύσης από τα Εθνικά Πρότυπα Εκπομπών για Επικίνδυνους Ρύπους (NESHAP), τα οποία επιβάλλουν περιορισμούς στις εκπομπές γνωστών καρκινογόνων ουσιών όπως η φορμαλδεΰδη και το βενζόλιο.

Οι αεριοκίνητες τουρμπίνες εκπέμπουν φορμαλδεΰδη και άλλους επικίνδυνους ρύπους μέσω ενός χημικού μετασχηματισμού που συμβαίνει όταν το μεθάνιο υπερθερμαίνεται. Περίπου 250 τουρμπίνες αερίου στις ΗΠΑ είχαν υπαχθεί στον κανόνα, σύμφωνα με κατάλογο της EPA, στον οποίο περιλαμβάνεται η εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου Cheniere, καθώς και φορείς εκμετάλλευσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Η Cheniere είχε υποβάλει ξεχωριστά αίτηση στην EPA το 2022 για την εξαίρεσή της από τα όρια του NESHAP, υποστηρίζοντας ότι η συμμόρφωση με τους κανόνες θα έθετε σε κίνδυνο τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σε μια εποχή που οι χώρες της ΕΕ επιδιώκουν να προμηθεύονται φυσικό αέριο εκτός της Ρωσίας, η οποία μόλις είχε εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι αιτούντες υποστήριξαν ότι οι ανεμογεννήτριες δεν αποτελούν απειλή για τον καρκίνο σε ποσοστό μικρότερο του ενός στο εκατομμύριο, αλλά η EPA απέρριψε την αίτησή τους, λέγοντας ότι οι αιτούντες δεν παρουσίασαν επαρκείς πληροφορίες και αναλύσεις.

Οι αναφέροντες υπέβαλαν πρόσθετες πληροφορίες τον Νοέμβριο του 2019, τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Μάρτιο του 2021.
Περιβαλλοντικές ομάδες σε πολιτείες στα νοτιοανατολικά, όπου οι τουρμπίνες χρησιμοποιούνται ευρέως, δήλωσαν ότι η άρνηση θα προστατεύσει τους ευάλωτους κατοίκους που ζουν κοντά σε αυτές τις εγκαταστάσεις.