Μία «περισσότερο πράσινη και (πιο) κοινωνικά δεσμευμένη Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε πως περιμένει να δει η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ισπανίας και υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα η οποία εμφανίζεται ως η σίγουρη υποψήφια της Μαδρίτης για τη θέση της κοινοτικής Επιτρόπου. Σύμφωνα με το Euractiv, η ενίσχυση των δράσεων για το κλίμα και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή δημοκρατία και η «πράσινη διπλωματία» αποτελούν το όραμα που έθεσε η κα Ριμπέρα

«Είμαι πάντα έτοιμη να αγωνιστώ για το κλίμα, για την καθαρή ενέργεια, για τη χώρα μου και για την Ευρώπη», δήλωσε η Ριμπέρα στο Euractiv όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές σταδιοδρομίας της. «Ποτέ δεν απέρριψα (σ.σ. την επιλογή της προεδρίας της Κομισιόν), αλλά δεν είμαι εγώ αυτή που παίρνει την απόφαση», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι εναπόκειται στον Ισπανό πρωθυπουργό Π. Σάντσεθ να επιλέξει την υποψήφια ή τον υποψήφιο. Στο Euractiv υποστηρίζουν πως «με το προφίλ της Ριμπέρα, η Ισπανία θα μπορούσε να κερδίσει μια αντιπροεδρία της Επιτροπής και ένα χαρτοφυλάκιο για την ενέργεια ή / και το περιβάλλον, οδηγώντας τη συνέχιση της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ».

Ως υπεύθυνη της ισπανικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης για τις πράσινες πολιτικές, «έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την ενέργεια και το περιβάλλον της ΕΕ κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και ήταν βασική φωνή στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP28 στο Ντουμπάι».