Την αποχώρησή του από την Αλβανία επιβεβαίωσε ο διεθνής ενεργειακός κολοσσός Shell, στο πολλά υποσχόμενο κοίτασμα Shpirag, καθώς φέρεται ότι απέτυχε να βρει πετρέλαιο. Η εταιρεία στην τελευταία της έκθεση ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει από τα λογιστικά της βιβλία πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια σε ερευνητικές δαπάνες, κυρίως στην Αλβανία, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα himara, που επικαλείται την ενημέρωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πέρυσι το καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε μιλήσει για την καλύτερη είδηση του αιώνα, σχετικά με την ανακάλυψη πετρελαίου στο Shpirag. Ο Έντι Ράμα είχε δηλώσει ότι η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell Upstream Albania, θυγατρική της Shell σχεδίαζε  να επενδύσει συνολικά 7 δισεκατομμύρια ευρώ (7,6 δισεκατομμύρια δολάρια) σε υποδομές εξόρυξης και επεξεργασίας πετρελαίου στην περιοχή Shpirag, κοντά στο νότιο-κεντρικό πόλη Berat, εάν οι δοκιμές απέφεραν θετικά αποτελέσματα.

Όπως σημειώνει η himara η κυβέρνηση οραματιζόταν δισεκατομμύρια ευρώ που θα έρρεαν στα κρατικά ταμεία, φέρνοντας ευημερία σε κάθε πολίτη.

Ο Ράμα υποσχέθηκε επενδύσεις από τα έσοδα του πετρελαίου σε συντάξεις, εκπαίδευση και υγεία, εξασφαλίζοντας ένα λαμπρό μέλλον για τις επόμενες γενιές. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας Μπελίντα Μπαλούκου, αναλαμβάνοντας την ίδρυση ενός κρατικού ταμείου βασισμένου στο νορβηγικό μοντέλο, δήλωσε ότι τα έσοδα θα ξεπερνούσαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.

Η επένδυση που είχα ανακοινωθεί θα περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομής για την αποθήκευση και τον διαχωρισμό του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του θείου που εξάγεται από το κοίτασμα, σύμφωνα με τον Έντι Ράμα.