Η τσεχική κυβέρνηση ενέκρινε ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) που πρόκειται να υπογραφεί σύντομα με τον παραγωγό χάλυβα της χώρας Třinecké Železárny για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης της εταιρείας, σύμφωνα με το ceenergy.news.

«Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία απεξάρτησης από τον άνθρακα και ο οικονομικός μετασχηματισμός θέτουν μεγάλες προκλήσεις για τη βαριά βιομηχανία της Τσεχίας», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Τζόζεφ Σίκελα. «Έτσι, χαίρομαι που η κυβέρνηση ενέκρινε αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Třinecké Železárny, μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις στην περιοχή Μοραβίας-Σιλεσίας, το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει σαφώς τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη μέθοδο παραγωγής χάλυβα».

Στο πλαίσιο του προγράμματος GreenWerk, η Třinecké Železárny σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές της κατά 55% έως το 2030. Το πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώνεται στη χρήση πράσινης ενέργειας στις διαδικασίες και τις λειτουργίες παραγωγής, περιλαμβάνει περίπου 20 έργα αξίας άνω των 40 δισεκατομμυρίων κορώνων Τσεχίας (περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ).

«Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στην Τσεχική Δημοκρατία, έχουμε πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Třinecké Železárny, Ρομάν Χάιντε. «Είμαστε έτοιμοι να επιτύχουμε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% σε σύγκριση με το 2030 και να εκπληρώσουμε άλλες δεσμεύσεις του ΣΕΔΕ της ΕΕ μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος μεγάλης κλίμακας».

Η Τσεχία είναι σημαντικός εξαγωγέας χάλυβα και το 2023, η Třinecké Železárny παρήγαγε 2,4 εκατομμύρια τόνους χάλυβα, με τη συνολική παραγωγή χάλυβα της χώρας να φτάνει τα 3,4 εκατομμύρια τόνους.