Πτώση της τάξεως του 24% σημειώνουν από την αρχή της χρονιάς οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στην ευρωπαϊκή αγορά (EU -ETS), γεγονός που προκαλεί έκπληξη στους συμμετέχοντες στην αγορά, αλλά από την άλλη πλευρά φαίνεται πως δημιουργεί αγοραστική ευκαιρία για όσους επιλέξουν να τοποθετηθούν στα τρέχοντα επίπεδα.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια, καθώς εξελίσσεται η ενεργειακή μετάβαση, οι τιμές των δικαιωμάτων θα σταθεροποιηθούν πάνω από τα 100 – 120 ευρώ ο τόνος. Στις αρχές Μαρτίου του 2023, είχαν ανέλθει έως τα 109,86 ευρώ, ωστόσο έκτοτε ακολουθούν σταθερά πτωτική πορεία. Από το υψηλό του 2023, η πτώση ανέρχεται κοντά στο 46%.

«Η απανθρακοποίηση στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» συμβαίνει με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τους ρυθμούς της αγοράς δικαιωμάτων άνθρακα, σχολίασε στο Bloomberg ο επικεφαλής κλιματικής έρευνας της Andurand Capital Management, Μαρκ Λιούις. Καθώς η προσφορά δικαιωμάτων θα περιοριστεί τα επόμενα χρόνια, είναι ζήτημα χρόνου για να ανέβουν οι τιμές και αυτό καθιστά την αγορά δικαιωμάτων τώρα, μια λογική κίνηση, σημείωσε. «Σε αυτά τα επίπεδα, θα κοιτάμε πίσω μετά από δύο χρόνια και θα λέμε: “Αν μπορούσες να αγοράσεις στα 50 ευρώ, θα ήταν μια έξυπνη κίνηση”», πρόσθεσε..

Η πτωτική κίνηση των δικαιωμάτων ρύπων οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας η οποία μειώνει τη ζήτηση για δικαιώματα, αλλά και σε άλλους παράγοντες, συγκυριακού χαρακτήρα, όπως η ασθενή ζήτηση λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών, η μεγάλη υδροηλεκτρική παραγωγή και η ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια. Ωστόσο, η ένταξη νέων τομέων στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων, όπως η ναυτιλία και οι αερομεταφορές, θα αυξήσει τη ζήτηση για δικαιώματα και θα ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές.

Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, η τιμή του συμβολαίου αναφοράς (λήξεως Δεκεμβρίου 2025) υποχώρησε έως τα 54,21 ευρώ/τόνος στις 23 Φεβρουαρίου, επίπεδο το οποίο ενεργοποίησε αγορές δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα η τιμή τις επόμενες να κινηθεί ανοδικά και χθες να διαμορφώνεται στα 59,40 ευρώ με κέρδη άνω του 2,7%.

Ο ευρωπαϊκός άνθρακας έχει μειωθεί περισσότερο από 40% από την περσινή κορύφωση ©Bloomberg

Ο ευρωπαϊκός άνθρακας έχει μειωθεί περισσότερο από 40% από την περσινή κορύφωση ©Bloomberg