Πέντε ζητήματα θα κρίνουν την επιτυχία ή όχι των κλιματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης E3G. Η πρώτη είναι η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της, η δεύτερη αφορά τον τρόπο επιτάχυνσης των επενδύσεων της πράσινης μετάβασης, η τρίτη συνδέεται με τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου στο Ευρωκοινοβούλιο, η τέταρτη με το αν θα καταφέρει η Ευρώπη να περιορίσει τις ανισότητες που δημιουργούν το κλίμα ενίσχυσης των ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων και η πέμπτη με το αν τελικά θα περάσουν οι κλιματικοί στόχοι για το 2040 που παρουσίασε προ ημερών η Κομισιόν και ήδη συναντούν αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας διαμηνύει πως είναι αδύνατον να τηρηθούν οι νέοι, περισσότερο φιλόδοξοι, στόχοι για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά και λιγότερο «αντιδραστικοί» αναλυτές θεωρούν πως είναι δύσκολο να βρεθούν τα πρόσθετα κεφάλαια που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Αυτό το επενδυτικό κενό της Ευρώπης έναντι ΗΠΑ και Κίνας θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης τους επόμενους μήνες. Η βελγική προεδρία ακούγεται πως σχεδιάζει για τις 29 Απριλίου μια υψηλού επιπέδου συνδιάσκεψη για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.