Οι αεροπορικές επιθέσεις από ΗΠΑ και Βρετανία, η δράση της ναυτικής δύναμης μέσω της «Operation Prosperity Guardian» δεν έχουν βελτιώσει, αλλά αντίθετα έχουν χειροτερεύσει την κατάσταση με τις διελεύσεις πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ υποστηρίζουν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών του κόσμου που λειτουργούν τακτικές γραμμές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Μάλιστα εν μέσω όλων αυτών των μέτρων που έχουν λάβει οι Δυτικοί κατά των Χούθι στην Υεμένη βλέπουν να φουντώνει ξανά η πειρατεία από τους Σομαλούς!

Τα ρεπορτάζ των διεθνών πρακτορείων δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Οι διοικήσεις των μεγάλων ναυτιλιακών δηλώνουν πως η κατάσταση χειροτερεύει, ενώ η ιαπωνική Mitsui OSK Lines δήλωσε πως τα σημερινά προβλήματα μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και ένα χρόνο. Στέλεχος πολυεθνικού ομίλου έλεγε, μάλιστα, πως για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει τέτοια εμπειρία!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Maersk, ο Vincent Clerc, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg πως «δεν έχουμε φτάσει στο χειρότερο σημείο, το αντίθετο»! Για να επιστρέψουν τα πλοία στη διέλευση μέσα από την Ερυθρά Θάλασσα, λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης για έναν – δύο μήνες ώστε να βεβαιωθούν πως έχει μπει οριστικό τέλος στις επιθέσεις των Χούθι.