Η Ισπανία σχεδιάζει να δαπανήσει σχεδόν 900 εκατ. ευρώ (968 εκατ. δολάρια) σε δέκα έργα υδρογόνου εντός εβδομάδων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ορκίστηκε να καταστήσει τη χώρα «παγκόσμιο σημείο αναφοράς στην απεξάρτηση από τον άνθρακα με ανανεώσιμο υδρογόνο».

Τα δέκα έργα, τα οποία βρίσκονται στην Ανδαλουσία, την Αστούριας, την Αραγονία, την Καστίλλη-Λα Μάντσα, τη Μούρθια και τη Χώρα των Βάσκων, θα περιλαμβάνουν όχι μόνο την παραγωγή, αλλά και τη μεταφορά και την τεχνολογική ανάπτυξη, σύμφωνα με το hydrogeninsight.

Η Ισπανία έχει προϋπολογίσει ευρύτερα 3,1 δισ. ευρώ για τον τομέα του πράσινου υδρογόνου – συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ηλεκτρολυτών, της βιομηχανικής τελικής χρήσης και των εξαγωγών σε γειτονικές χώρες – στο επικαιροποιημένο σχέδιο ανάκαμψης, μετασχηματισμού και ανθεκτικότητας μετά την Κοβίντ (PERTE).

Πολλαπλές ενεργειακές εταιρείες είχαν εξασφαλίσει από την ΕΕ καθεστώς σημαντικού έργου κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI) για τις αναπτύξεις τους στην Ισπανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να παρέχει χρήματα των φορολογουμένων σε ιδιωτικές εταιρείες βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Όμως, οι προγραμματιστές, όπως η EDP, έχουν μέχρι στιγμής αναβάλει τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις για τα έργα αυτά, καθώς όχι μόνο δεν είχαν υλοποιηθεί τα κεφάλαια, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα έρθουν τα χρήματα παρέμενε ασαφές.

Εν τω μεταξύ, ο ισπανικός πετρελαϊκός γίγαντας Repsol είχε παγώσει τα σχεδιαζόμενα έργα υδρογόνου στη χώρα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης απειλής για μετεγκατάσταση των επενδύσεών του ως απάντηση σε μια πιθανή επέκταση του έκτακτου φόρου της Ισπανίας για τις μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η Ισπανία αναμένεται όχι μόνο να παράγει υδρογόνο σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος για την απεξάρτηση από τον άνθρακα στις δικές της βιομηχανίες, αλλά και να μεταφέρει φθηνό ανανεώσιμο υδρογόνο – τόσο παραγόμενο εντός των συνόρων της όσο και διοχετευόμενο από τη Βόρεια Αφρική – μέσω αγωγών στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο ισπανικός διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Enagás, ο οποίος είναι μία από τις εταιρείες που σχεδιάζουν τον αγωγό H2Med ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέσω της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αρχική πρόσκληση ενδιαφέροντος από εταιρείες προέβλεπε έως και 7,9 εκατ. τόνους ετήσιας παραγωγής υδρογόνου στην Ισπανία από όλα τα υποβληθέντα έργα με ημερομηνία έναρξης έως το 2030, σε σύγκριση με μόλις 1,4 εκατ. τόνους εγχώριας ζήτησης – γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για εξαγωγή Η2 μεγάλης κλίμακας.