Η ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Naturgy Energy Group SA και ο διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου Enagas SA αναμένουν να λάβουν επιχορήγηση ύψους 42 εκατ. ευρώ (45,1 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποστήριξη του έργου τους La Robla για το πράσινο υδρογόνο στην περιοχή Καστίλλη και Λεόν της Ισπανίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το έργο για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας και κάλεσε τους φορείς υλοποίησης να επισημοποιήσουν τη συμφωνία επιχορήγησης, ανέφερε τη Δευτέρα η κοινοπραξία (JV) Robla Hub.

Η μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου είναι ένα από τα 13 έργα που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κατηγορία του εξηλεκτρισμού της βιομηχανίας και του υδρογόνου.

Οι εταίροι της JV είναι η Naturgy και η Enagas Renovable, η μονάδα ανανεώσιμων αερίων της Enagas, η οποία παρουσίασε για πρώτη φορά αυτή την πρωτοβουλία πριν από σχεδόν ένα χρόνο με σχέδιο επένδυσης περίπου 485 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει το Renewables now.

Η μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου La Robla θα έχει δυναμικότητα ηλεκτρόλυσης έως 280 MW. Θα βρίσκεται στην τοποθεσία του κλειστού πλέον θερμοηλεκτρικού σταθμού La Robla της Naturgy, ο οποίος πρόκειται να αποσυναρμολογηθεί πλήρως το 2024. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης την εγκατάσταση αρκετών ηλιακών πάρκων σε δήμους γύρω από τη La Robla για την τροφοδοσία των ηλεκτρολυτών.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Enagas, το έργο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην απεξάρτηση από τον άνθρακα της κινητικότητας και των βιομηχανικών διαδικασιών, ιδίως για τον παραγωγό λιπασμάτων Fertiberia. Η μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου θα αποτρέψει την εκπομπή στην ατμόσφαιρα περισσότερων από 430.000 τόνων CO2 ετησίως. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δευτέρας, η Fertiberia, η οποία υπερασπίστηκε την πρόταση για χρηματοδότηση, αναμένεται να γίνει ο κύριος παραλήπτης του πράσινου υδρογόνου από το μελλοντικό εργοστάσιο.

Ο Antón Martínez, διευθύνων σύμβουλος της Enagás Renovable, δήλωσε: «Το έργο αυτό ενισχύει τη δέσμευσή μας στην ενεργειακή μετάβαση και θα υποστηρίξει την απαλλαγή των βιομηχανιών της περιοχής από τον άνθρακα. Η χρηματοδότηση που λάβαμε είναι το κλειδί για την υλοποίηση αυτού του οράματος και την επιτάχυνση της στροφής προς μια πιο βιώσιμη ενέργεια.

Το έργο πράσινο υδρογόνου στη La Robla © enagasrenovable.es

Το σχέδιο για το έργο πράσινο υδρογόνου στη La Robla © enagasrenovable.es