Ένα χρόνο μετά την κρατικοποίηση της εταιρείας κοινής ωφέλειας Uniper SE, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται στα προκαταρκτικά σχέδια για την πώληση ενός μεγάλου πακέτου μετοχών της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, βρίσκονται σε εξέλιξη οι αρχικές συνομιλίες με πιθανούς συμβούλους. Η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει το μερίδιο στα τέλη του τρέχοντος έτους ή το 2025, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση κατέχει περισσότερο από το 99% της Uniper μετά την ανακεφαλαιοποίηση της εταιρείας το 2022, όταν ο μεγαλύτερος γερμανικός αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης που προκλήθηκε από τις κινήσεις της Μόσχας να μειώσει τις ενεργειακές ροές σε αντίποινα για τις κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο. Η Γερμανία βρισκόταν υπό πίεση, καθώς η αποτυχία της εταιρείας θα μπορούσε να απειλήσει τον εφοδιασμό με καύσιμα, με επιπτώσεις σε όλη τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει. Εκπρόσωπος της Uniper σημείωσε ότι, κατά την έγκριση της διάσωσης που προέβλεπε κρατικές ενισχύσεις ύψους 34,5 δισ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε από τη Γερμανία να μειώσει το μερίδιό της στο 25% ή λιγότερο μέχρι το τέλος του 2028. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω, αλλά δήλωσε ότι η εταιρεία παραμένει σε συνεχή διάλογο με τη γερμανική κυβέρνηση.

Η Uniper εξακολουθεί να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, αλλά με τις περισσότερες μετοχές να βρίσκονται σε κρατικά χέρια, κατά μέσο όρο λιγότερα από 1 εκατ. ευρώ μετοχών διακινούνται καθημερινά τους τελευταίους τρεις μήνες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συμμετέχοντες στην αγορά θεωρούν ότι μια πώληση μετοχών, όπως αυτή που εξετάζει η Γερμανία, είναι ουσιαστικά μια νέα αρχική δημόσια προσφορά ή «επαναληπτική δημόσια εγγραφή».

Οι μετοχές θα τιμολογούνταν πιθανώς με έκπτωση στην τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Uniper ύψους 23,7 δισ. ευρώ, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Οι μετοχές της Uniper υποχώρησαν κατά 5,0% στα 54,90 ευρώ στις 13:47 της Τετάρτης στη Φρανκφούρτη.

Για την κυβέρνηση, η πώληση των μετοχών της Uniper θα προσέφερε εισροή μετρητών, αφού η χώρα βυθίστηκε σε δημοσιονομική κρίση που προκλήθηκε από μια ετυμηγορία του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας τον Νοέμβριο.

Μια τοποθέτηση θα αποτελούσε επίσης περισσότερο καύσιμο για την ασταθή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών μετοχικού κεφαλαίου. Περίπου 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν συγκεντρωθεί σε δημόσιες εγγραφές, επακόλουθες προσφορές, πωλήσεις μεριδίων και εκδόσεις δικαιωμάτων φέτος στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, αυξημένα κατά 61% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023.