Επείγουσα έκκληση μέσω ανοιχτής επιστολής προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιν να δημοσιεύσει το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τις αντλίες θερμότητας απέστειλε ένας συνασπισμός 19 οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών ενώσεων, ΜΚΟ, ομάδων καταναλωτών και δεξαμενών σκέψης, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Αντλιών Θερμότητας (EHPA).

Η απροσδόκητη καθυστέρηση στη δημοσίευση του σχεδίου δράσης για τις αντλίες θερμότητας, που αρχικά είχε οριστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2024 και τώρα αναβάλλεται για μετά τις ευρωεκλογές, απειλεί την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης, προειδοποιούν.

Με τη θέρμανση και την ψύξη να συμβάλλουν στο 38% των εκπομπών CO2 της Ευρώπης, οι αντλίες θερμότητας θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και, ως εκ τούτου, στη διαμόρφωση της καθαρής μηδενικής οικονομίας – οδηγώντας σε θέσεις εργασίας και επενδύσεις.

Ο Jozefien Vanbecelaere, επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντλιών Θερμότητας, δήλωσε: «Ο τομέας των αντλιών θερμότητας χρειάζεται πιο σταθερές πολιτικές για να ενισχύσει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγωγές ενέργειας στην καθαρή θερμότητα και την ενεργειακή ανεξαρτησία. Η αναβολή του Σχεδίου που μπορεί να φέρει αποτελέσματα είναι λάθος. Καλούμε την Επιτροπή να το δημοσιεύσει σήμερα, ώστε η Ευρώπη να επανέλθει στο σωστό δρόμο».

Πολλές από τις οργανώσεις που υπέγραψαν το Σχέδιο συνέβαλαν σε ένα έγγραφο «επιταχυντή», το οποίο περιέγραφε στρατηγικές για την επιτάχυνση της εξάπλωσης των αντλιών θερμότητας και το οποίο παρουσιάστηκε στον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ κ. Σίμσον τον Ιούνιο του 2023, καθώς και στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Σχέδιο.