Η καθαρή ενέργεια αντιπροσώπευσε το 40% της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας πέρυσι, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), γεγονός που ενδεχομένως δίνει στον τομέα μεγαλύτερο πολιτικό βάρος στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πράσινη οικονομία συνέβαλε με το ποσό ρεκόρ των 11,4 τρισεκατομμυρίων γιουάν (1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια) στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας το 2023, ένα άλμα 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανέφερε σε έκθεσή του ο ανεξάρτητος ερευνητικός οργανισμός. Η ηλιακή ενέργεια, και η κατασκευή πάνελ, ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών ήταν οι κύριοι οδηγοί επενδύσεων, ανέφερε.

Το κύμα βοηθά να καλυφθεί εν μέρει ένα τεράστιο κενό που αφήνει ο συρρικνούμενος τομέας των ακινήτων της Κίνας. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας αυξήθηκε κατά 5,2% πέρυσι, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς στόχους. Χωρίς τη συμβολή της καθαρής ενέργειας, η ανάπτυξη θα ήταν αναιμική 3%, ανέφεραν στην έκθεση οι αναλυτές της CREA, μεταξύ των οποίων και ο Lauri Myllyvirta.

Η μαζική συμβολή τοποθετεί την καθαρή ενέργεια – με ευρεία έννοια και συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως τα υδροηλεκτρικά φράγματα, οι σιδηρόδρομοι και η πυρηνική ενέργεια – ως βασικό μέρος της οικονομικής και βιομηχανικής πολιτικής της Κίνας, δήλωσε η CREA. Αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας και τις αυξημένες προσπάθειες για τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμης ενέργειας στο εξωτερικό, ανέφερε.

Επισημαίνει επίσης την ευπάθεια της ευρύτερης οικονομίας, καθώς τομείς όπως η ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά ρεύματα αντιμετωπίζουν υπερπαραγωγή που έχει μειώσει το κόστος αλλά και μειώσει τα κέρδη. «Το φάσμα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας σημαίνει ότι η αύξηση των επενδύσεων της Κίνας στην καθαρή ενέργεια – και γενικά το οικονομικό της μοντέλο που βασίζεται στις επενδύσεις – δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον», δήλωσε ο Myllyvirta στην έκθεση.