Τα ηλεκτρονικά απόβλητα, όπως οι παλιοί φορητοί υπολογιστές και οι έξυπνες συσκευές, είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας, σύμφωνα με την Aurubis, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανακύκλωσης στον κόσμο, και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, η αξία των ηλεκτρονικών απορριμμάτων δεν μπορεί να εκτιμηθεί οπτικά και απαιτεί μακροχρόνια δειγματοληψία σε εργαστήριο – μια διαδικασία που είναι ύποπτη για εκμετάλλευση από οργανωμένους εγκληματίες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τον Σεπτέμβριο, η Aurubis ανέφερε ότι τα αποθέματά της παρουσίαζαν έλλειμμα μετάλλων ύψους 185 εκατ. ευρώ, το οποίο αναθεωρήθηκε σε 169 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο, λόγω υποψιών για συμπαιγνία μεταξύ προμηθευτών και εργαζομένων, ενώ τον Ιούνιο η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε βάρος της για χαμένα εμπορεύματα αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Οι ύποπτες κλοπές συγκλόνισαν τον παγκόσμιο κλάδο των μετάλλων μετά από μια σειρά άλλων σκανδάλων, με δύο ξεχωριστές απάτες με νικέλιο που επηρέασαν τον διεθνή όμιλο εμπορευμάτων Trafigura και τον διαχειριστή αποθηκών Access World.

Στην Aurubis, οι εντάσεις παραμένουν υψηλές, καθώς η αστυνομική έρευνα για τις απάτες αναγκάζει την εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί όπως πριν, χωρίς να αποκαλύπτει εσωτερικά ή εξωτερικά ποιοι είναι οι ύποπτοι υπάλληλοι ή προμηθευτές.

Πτώση των κερδών της Aurubis προ φόρων κατά 34% τον Δεκέμβριο

Η Aurubis επιμένει ότι τα οικονομικά της είναι αρκετά ισχυρά για να απορροφήσει τα πλήγματα, παρά το μεγάλο πλήγμα στα κέρδη και την πτώση της τιμής της μετοχής. Η εταιρεία ανακοίνωσε πτώση των κερδών προ φόρων κατά 34% σε 349 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο, ενώ οι μετοχές έχουν σημειώσει βουτιά 35% από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όμως, με τα πορίσματα της έρευνας σχετικά με την απόδοση του διευθύνοντος συμβούλου Ρόλαντ Χάρινγκ και τριών άλλων μελών του διοικητικού συμβουλίου σε σχέση με το σκάνδαλο να αναμένονται τις επόμενες ημέρες, έχουν προκύψει διαιρέσεις στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας, το οποίο εποπτεύει το εκτελεστικό συμβούλιο και διορίζει τα μέλη του.

Το ένα στρατόπεδο επικρίνει τον διευθύνοντα σύμβουλο και άλλα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου επειδή δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τις απάτες, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ο Χάρινγκ έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με το οργανωμένο έγκλημα.

Σίνχα: Ο κλάδος των ηλεκτρονικών αποβλήτων είναι διαβόητος για την ύπαρξη μιας άτυπης αγοράς

Ο Κουνάλ Σίνχα, επικεφαλής της ανακύκλωσης στην Glencore, έναν από τους μεγαλύτερους ανακυκλωτές ηλεκτρονικών αποβλήτων στον κόσμο, παραδέχθηκε ότι ο κλάδος είναι «διαβόητος για την ύπαρξη μιας άτυπης αγοράς» και ότι τα ηλεκτρονικά απορρίμματα και άλλα υλικά με υψηλά επίπεδα πολύτιμων μετάλλων μπορεί να περάσουν από πολλά χέρια πριν καταλήξουν στις μεγάλες εταιρείες ανακύκλωσης.

Οι απορριφθείσες ηλεκτρονικές συσκευές, για παράδειγμα, συνήθως συλλέγονται πρώτα από τις τοπικές αρχές ή τους κατασκευαστές, οι οποίοι στη συνέχεια τις μεταβιβάζουν σε εταιρείες που αναλαμβάνουν την αποσυναρμολόγηση και τη λεγόμενη προεπεξεργασία, όπου τα υλικά τεμαχίζονται σε κλάσματα.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε [με τους προμηθευτές και τους υπαλλήλους να συνεργάζονται για απάτες] δεν σημαίνει εξ ορισμού ότι θα πρέπει να βλάψει ολόκληρο τον κλάδο», δήλωσε η Ίνγκε Χόφκενς, επικεφαλής λειτουργίας της Aurubis στον τομέα των πολυμεταλλικών δραστηριοτήτων της

Ωστόσο, η προσφορά αποβλήτων με υψηλά ποσοστά πολύτιμων μετάλλων αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα Sustainable Cycles Programme, το οποίο αποτελεί μέρος του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών (Unitar).

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκαν το 2020, λιγότερο από το ένα πέμπτο των 53 εκατ. τόνων ηλεκτρονικών συσκευών που πετάνε οι άνθρωποι παγκοσμίως ετησίως φτάνει σε εταιρείες ανακύκλωσης, ενώ οι υπόλοιποι γεμίζουν τα συρτάρια των ανθρώπων, καταλήγουν σε χωματερές ή πωλούνται μέσω κρυφών καναλιών.

Ο Σίνχα υποστήριξε ότι υπάρχει «τόσο μεγάλο περιθώριο» για χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ινδία και η Βραζιλία να εφαρμόσουν νομοθεσία για να αυξήσουν τα παγκόσμια ποσοστά συλλογής ηλεκτρονικών αποβλήτων, τα οποία σήμερα κυμαίνονται από σχεδόν μηδέν έως 15 τοις εκατό, σύμφωνα με την Παγκόσμια Σύμπραξη Στατιστικών για τα Ηλεκτρονικά Απόβλητα.

Καθώς αυξάνονται τα ποσοστά συλλογής, υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί και το ενδιαφέρον των απατεώνων και των εγκληματιών για τον τομέα.