Ο πρόεδρος της COP28, Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις επενδύσεις ρεκόρ της πετρελαϊκής του εταιρείας στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, στα σκαριά βρίσκονται σχέδια για επενδύσεις ύψους 150 δισ. δολαρίων από την Adnoc στο πετρέλαιο. Εντύπωση προκαλούν οι αντικρουόμενες δηλώσεις με τον ρόλο του ως προέδρου της συνόδου για το κλίμα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που γίνονται προσπάθειες για την «απομάκρυνση» από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ ο οποίος είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Adnoc, δήλωσε στον Guardian ότι η εταιρεία πρέπει να ικανοποιήσει τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα.

«Η προσέγγισή μου είναι πολύ απλή: είναι ότι θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως υπεύθυνος, αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ο κόσμος θα χρειαστεί τα βαρέλια με τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο χαμηλότερο κόστος» δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι οι υδρογονάνθρακες της Adnoc έχουν χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα επειδή εξορύσσονται αποτελεσματικά και με λιγότερες διαρροές από άλλες πηγές.

«Στο τέλος της ημέρας, να θυμάστε, η ζήτηση είναι αυτή που θα αποφασίσει και θα υπαγορεύσει τι είδους ενεργειακή πηγή θα συμβάλει στην κάλυψη των αυξανόμενων παγκόσμιων ενεργειακών απαιτήσεων», πρόσθεσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα πορίσματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με τα οποία ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρειάζεται μια μικρή ποσότητα ορυκτών καυσίμων το 2050, ακόμη και όταν επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που απαιτείται για να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1,5C (2,7F) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

O Αλ Τζάμπερ υπογράμμισε ότι τα επενδυτικά του σχέδια είναι βιώσιμα εντός του ορίου του 1,5C. «Ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και πετρέλαιο και φυσικό αέριο με χαμηλό κόστος», δήλωσε.

«Όταν η ζήτηση σταματήσει, αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να απαλλαγούμε από τις ανθρακούχες εκπομπές του σημερινού ενεργειακού συστήματος, ενώ παράλληλα χτίζουμε το νέο ενεργειακό σύστημα».

Η Adnoc σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 150 δισ. δολαρίων (120 εκατ. λίρες) σε διάστημα επτά ετών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι οποίες, όπως δήλωσε ο Αλ Τζάμπερ, θα διατηρήσουν τα σημερινά επίπεδα παραγωγής παρά θα αυξήσουν την παραγωγή. Είπε ότι η Adnoc παραιτείται από μεγάλο μέρος της δυνητικής εξόρυξης.

«Έχουμε τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά δεν αξιοποιούμε αυτούς τους πόρους», δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη μετά τη σύνοδο κορυφής.

Ο Αλ Τζαμπέρ επαινέθηκε ευρέως από τους αντιπροσώπους της συνόδου κορυφής του Cop28, η οποία ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης με μια παγκόσμια συμφωνία που καλεί τις χώρες να «συμβάλουν στη… μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα, με δίκαιο, εύρυθμο και ισότιμο τρόπο, επιταχύνοντας τη δράση σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία, ώστε να επιτευχθεί το καθαρό μηδέν έως το 2050 σύμφωνα με την επιστήμη».

Σηματοδότησε την πρώτη φορά στα 30 χρόνια των συνομιλιών για το κλίμα που λαμβάνεται παγκόσμιο ψήφισμα για το μέλλον όλων των ορυκτών καυσίμων. Η συμφωνία αναγνωρίστηκε ότι δεν ήταν καθόλου αρκετή για να αποτρέψει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και επικρίθηκε από τις αναπτυσσόμενες χώρες επειδή δεν τους παρείχε εγγυήσεις για την αναγκαία χρηματοδότηση, αλλά χαιρετίστηκε ευρέως ως ένα σημαντικό βήμα.

Παρά την εκτεταμένη ανησυχία που προκλήθηκε νωρίτερα φέτος για τον διπλό του ρόλο ως επικεφαλής του Cop28 και της Adnoc, ο Αλ Τζάμπερ αποδείχθηκε δημοφιλής πρόεδρος της COP. Οι αναπτυσσόμενες χώρες στη σύνοδο κορυφής δήλωσαν ότι ο Αλ Τζαμπέρ, άκουγε και ανταποκρινόταν στις ανησυχίες τους, ενώ οι πλούσιες χώρες μίλησαν με καλά λόγια για την αποφασιστικότητά του να σφυρηλατήσει μια συμφωνία συναίνεσης.

Ο Aλ Τζαμπέρ, ο οποίος πριν αναλάβει τον ρόλο της Adnoc ήταν συνιδρυτής της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar, η οποία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΑΕ, το 2006, δήλωσε στον Guardian: «Είμαι αφοσιωμένος στη μετάβαση [σε έναν κόσμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα]. Αυτό είναι κάτι για το οποίο εργάζομαι προσωπικά για περισσότερα από 18 χρόνια τώρα. Γνωρίζω την ενεργειακή δυναμική και τα ενεργειακά οικονομικά. Είμαι μηχανικός».

Υποστήριξε ότι η θέση του ως επιχειρηματία και επικεφαλής πετρελαϊκής εταιρείας τον βοήθησε να επιτύχει την αιφνιδιαστική συμφωνία. «Μέσω της προεδρίας μου, αποδείξαμε και δείξαμε στον κόσμο ότι το να έχουμε μια βιομηχανική ηγεσία ενός Κόπα, δεν ήταν αδυναμία. Στην πραγματικότητα, ήταν δύναμη, ήταν πλεονέκτημα», είπε.

Οι ακτιβιστές για το κλίμα επέκριναν τα σχέδια του Αλ Τζαμπέρ, για την Adnoc. Ο Harjeet Singh, διευθυντής της παγκόσμιας δέσμευσης για την Πρωτοβουλία για τη Συνθήκη για τα Ορυκτά Καύσιμα, δήλωσε: «Ως προεδρεύον έθνος της Cop28, τα ΗΑΕ πρέπει να δημιουργήσουν ένα προηγούμενο. Οι πλούσιες χώρες πρέπει να επιδείξουν απτή δράση για να τιμήσουν το πνεύμα της συμφωνίας του Παρισιού. Οτιδήποτε άλλο ρίχνει μια σκιά αμφιβολίας πάνω στις σκληρά κερδισμένες αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάσκεψη για το κλίμα στο Ντουμπάι».

Ο Ντέιβιντ Τονγκ, επικεφαλής της βιομηχανίας στην Oil Change International, δήλωσε «O Αλ Τζάμπερ κατέστησε σαφές ότι είναι πολύ υπερήφανος για τη συναίνεση των ΗΑΕ (τη συμφωνία που προέκυψε από την Cop28). Τώρα πρέπει να την εφαρμόσει στην εταιρεία της οποίας ηγείται, και να μεταβεί μακριά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ή να γελοιοποιήσει αυτή τη διαδικασία».

Η Catherine Abreu, ανώτερος συνεργάτης του thinktank E3G, δήλωσε ότι οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα μειωθεί σύντομα. «Κάθε παραγωγός ορυκτών καυσίμων πιστεύει ότι τα ορυκτά καύσιμά του είναι ειδικά, δεν προκαλούν την κλιματική αλλαγή, και για δεκαετίες μπόρεσαν να κρυφτούν πίσω από μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που απέτυχε να κάνει τη σύνδεση. Όμως το πέπλο επιτέλους ξηλώνεται και, πολύ αργά, αλλά σίγουρα, η κατάσταση θα αλλάξει», είπε.

Ο Αλ Τζάμπερ χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Cop28 ως «πρωτοφανή και ιστορική». Αποκάλυψε ορισμένα από τα συναισθήματά του καθώς οι διαπραγματεύσεις τραβούσαν σε μάκρος από το βράδυ της Τρίτης έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, αφού ένα πρώτο σχέδιο πιθανής συμφωνίας από τις διαπραγματεύσεις είχε απορριφθεί έντονα.

Μετά από πολλές ώρες χωρίς ύπνο και διπλωματία με λεωφορεία, κατά τις οποίες είχε προσωπικές συναντήσεις με κάθε ομάδα χωρών στις συνομιλίες και τους εκπροσώπους πολλών μεμονωμένων εθνών, είπε ότι κοίταξε γύρω του στις 2.30 π.μ. της Τετάρτης και είδε τις αίθουσες διαπραγμάτευσης των ΗΑΕ γεμάτες κόσμο και άρχισε να αισθάνεται αισιόδοξος ότι ένα νέο σχέδιο κειμένου θα γινόταν αποδεκτό.

«Αυτή ήταν η στιγμή που ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι παρακολουθούσα τη συναίνεση να ζωντανεύει, τότε συνειδητοποίησα πραγματικά ότι, εντάξει, κάτι συμβαίνει εδώ», είπε. “Τότε συνειδητοποίησα ότι άρχισα να συνδέομαι με τις δικές τους καρδιές, με το δικό τους μυαλό, και άρχισαν να βοηθούν στην καλύτερη διαμόρφωση του σχεδίου. Και συνειδητοποίησα ότι, εντάξει, είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία. Και τότε ήταν που πραγματικά διπλασιάστηκα και τότε ήταν που πραγματικά πήρα το πλήρες κίνητρό μου».