Οι τράπεζες της ευρωζώνης που μιλούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή είναι οι μεγαλύτεροι δανειστές ρυπογόνων βιομηχανιών και χρησιμοποιούν τον «θόρυβο» των δημοσίων σχέσεων προκειμένου να συγκαλύψουν την υποστήριξή τους, σύμφωνα με ανάρτηση σε μπλογκ τεσσάρων οικονομολόγων που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Τετάρτη (6/12).

Η ΕΚΤ προσπαθεί εδώ και χρόνια χωρίς αποτέλεσμα να αναγκάσει τους δανειστές να αποκαλύψουν περισσότερα στοιχεία για τον κλιματικό τους κίνδυνο και έχει απειλήσει πως θα αυξήσει τις κεφαλαιουχικές απαιτήσεις αν δεν το κάνουν.

«Τράπεζες που υποδύονται τις πιο συνειδητοποιημένες περιβαλλοντικά δανείζουν περισσότερο από άλλες σε brown industries (βιομηχανίες με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άνθρακα) με περίπου 4% περισσότερα νέα δάνεια ετησίως από τον μέσο όρο των υπόλοιπων τραπεζών», επιχειρηματολογούν οι συντάκτες του μπλογκ, αφού αντιστοίχισαν τις δημόσιες αποκαλύψεις με λεπτομερή στοιχεία δανεισμού. «Υπάρχουν ανεπαρκή κίνητρα για τις τράπεζες ώστε να αλλάξουν τις δανειστικές πρακτικές τους».

Το μπλογκ στο οποίο αναρτούν οικονομολόγος της ΕΚΤ και τρεις ακαδημαϊκοί, δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της ΕΚΤ, η οποία επιβλέπει πάνω από εκατό από τους μεγαλύτερους δανειστές της ευρωζώνης.

Η αναντιστοιχία ανάμεσα στην επικοινωνία και τον πραγματικό δανεισμό ισχύει ιδιαίτερα για νέα κεφάλαια που χορηγούνται σε μικρότερους ρυπαντές, καθώς αυτά περνάνε ‘κάτω από το ραντάρ’ και διαφεύγουν από την προσοχή της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τους συντάκτες του μπλογκ.

Οι τράπεζες απρόθυμες να διαταράξουν τις σχέσεις τους με τους πελάτες τους

Οι τράπεζες εμφανίζονται απρόθυμες να δανείσουν νέες εταιρείες που θα μπορούσαν δυνητικά να ωθήσουν την καινοτομία σε πιο καθαρές τεχνολογίες ή εταιρείες υψηλών εκπομπών που θα μπορούσαν να «πρασινίσουν» τις επιχειρήσεις τους, προσθέτουν.

Οι δανειοδότες εμφανίζονται απρόθυμοι να διαταράξουν τις σχέσεις με τους πελάτες και μοιάζουν επίσης να φοβούνται πως αν αποσύρουν την υποστήριξή τους θα απειληθεί η οικονομική βιωσιμότητα του δανειολήπτη, με αποτέλεσμα απώλειες, αναφέρουν οι συντάκτες του μπλογκ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ρυπαντές να διατηρούνται στη ζωή από τράπεζες που κοιτάζουν πώς θα προστατεύσουν τα εισοδήματά τους, διαιωνίζοντας τη ρύπανση αλλά και την υποστήριξη των τραπεζών σε μια βιομηχανία που ρυπαίνει, επισημαίνουν.

«Οι τράπεζες με υψηλή περιβαλλοντική δημοσιοποίηση, όντως, τείνουν να δανείζουν όχι μόνο δανειολήπτες με υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άνθρακα με τους οποίους έχουν αποκλειστικές σχέσεις, αλλά επίσης εκείνους με περιορισμένες επιλογές χρηματοδότησης και που θα βρίσκονταν σε δυσχέρεια αν τερματιζόταν η τραπεζική σχέση τους», αναφέρουν.

Αντ΄ αυτού οι τράπεζες προτιμούν να διατηρούν τις εταιρίες εν ζωή ακόμη κι αν τους λείπει σαφώς η λειτουργική ή οικονομική ικανότητα να στραφούν σε πιο πράσινες τεχνολογίες, σημειώνουν οι συντάκτες της ανάρτησης.