Η Copperbelt Energy Corporation (CEC) της Ζάμπια θα εκδώσει το πρώτο πράσινο ομόλογο της χώρας της νότιας Αφρικής μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε την Τρίτη η εταιρεία ενέργειας, με ένα ομόλογο ύψους 54 εκατομμυρίων δολαρίων που θα πωληθεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος πράσινων ομολόγων ύψους 200 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, στο πλαίσιο του στόχου της εταιρείας να παράγει 200MW ανανεώσιμης ενέργειας, δήλωσε ο Όουεν Σιλάβουε, διευθύνων σύμβουλος της CEC, σε δήλωση που εξέδωσε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής COP28 για το κλίμα.

Τα πράσινα ομόλογα έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά τους παγκοσμίως, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι χρηματοδότες αναζητούν τρόπους με γνώμονα την αγορά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αποτελούν επίσης μέρος μιας ευρύτερης αύξησης της χρηματοδότησης που συνδέεται με περιβαλλοντικούς στόχους, στόχους βιωσιμότητας και διακυβέρνησης (ESG).

Η Ζάμπια οριστικοποίησε τους κανονισμούς για την έκδοση πράσινων ομολόγων σε τοπικό επίπεδο για τη στήριξη έργων που σχετίζονται με το κλίμα τον Δεκέμβριο του 2022.

«Αναμένουμε ότι (η ανακοίνωση της CEC) θα καταλύσει την εισαγωγή περισσότερων πράσινων ομολόγων ως μέσο άντλησης κεφαλαίων για πράσινες πρωτοβουλίες και θα συμβάλει στην εμβάθυνση του κεφαλαίου στη χώρα μας», δήλωσε στην ανακοίνωση ο Νόντε Σιτσιλίμα, διευθυντής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ζάμπια.

Ο κύριος διοργανωτής του προγράμματος πράσινων ομολόγων της CEC ήταν η Cygnum Capital, ενώ ο βασικός επενδυτής ήταν το Emerging Africa Investment Fund «σε συνεργασία» με τη νοτιοαφρικανική τράπεζα Absa.

Το Emerging Africa Investment Fund ανήκει στην Private Infrastructure Development Group, η οποία με τη σειρά της ανήκει σε έξι κυβερνήσεις ανεπτυγμένων χωρών και στη Διεθνή Εταιρεία Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας.