Σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που δημοσίευσε τον Μάρτιο, η παγκόσμια βιομηχανία μπαταριών εισέρχεται σε μια νέα φάση, λόγω της ταχέως αυξανόμενης ζήτησης και της τεχνολογικής προόδου. Μέχρι το 2024, ο κλάδος ξεπέρασε τη 1 τεραβατώρα (TWh) ετήσιας ζήτησης μπαταριών, τροφοδοτούμενος κυρίως από την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Επιπλέον, το κόστος μιας μπαταρίας για ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει πέσει κάτω από τα 100 δολάρια ανά κιλοβατώρα, ένα βασικό όριο για τον ανταγωνισμό με τα παραδοσιακά οχήματα.

Η σημαντική μείωση των τιμών των μπαταριών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα φθηνότερα ορυκτά, ιδίως στο λίθιο, το οποίο έχει πέσει περισσότερο από 85% από το μέγιστο επίπεδό του το 2022. Επιπλέον, η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα μπαταριών έφτασε  τις 3 TWh το 2024, με προβλέψεις για τριπλασιασμό μέσα στην επόμενη πενταετία, αν όλα τα έργα που έχουν ανακοινωθεί υλοποιηθούν.

Η Κίνα παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης στην παγκόσμια αγορά μπαταριών, παράγοντας περισσότερο από το 75% των μπαταριών που πωλούνται παγκοσμίως. Οι Κινέζοι κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων κολοσσών όπως η CATL και η BYD, επωφελούνται από μια ολοκληρωμένη αλυσίδα εφοδιασμού και πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά με χαμηλό κόστος. Έχουν μειώσει τις τιμές των μπαταριών εστιάζοντας στην τεχνολογία φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP), η οποία αντιπροσωπεύει σήμερα σχεδόν το 50% της παγκόσμιας αγοράς μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι μπαταρίες LFP είναι περίπου 30% φθηνότερες από τους ανταγωνιστές τους, τις μπαταρίες νικελίου-κοβαλτίου-μαγγανίου-οξειδίου λιθίου (NMC).

Ωστόσο, η ανάπτυξη της αγοράς μπαταριών έχει και προκλήσεις. Καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται στην Κίνα, τα περιθώρια κέρδους συρρικνώνονται και ο αριθμός των κατασκευαστών μπορεί να μειωθεί, εδραιώνοντας τη δύναμη μεταξύ λίγων κυρίαρχων παικτών. Εν τω μεταξύ, άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, αυξάνουν την παραγωγική ικανότητα μπαταριών, με τις ΗΠΑ να πρόκειται να υπερβούν την ικανότητα των 200 GWh μέχρι το 2024.

IEA: Ανάγκη για συνεργασία

Ο IEA υπογραμμίζει την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και διαφοροποίησης της αλυσίδας εφοδιασμού για τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα. Χώρες όπως η Ινδονησία και το Μαρόκο αναδεικνύονται σε νέα κέντρα παραγωγής μπαταριών, με σημαντικές επενδύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη στις περιοχές αυτές. Σε απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού, οι κυβερνήσεις διερευνούν στρατηγικές συνεργασίας για την παραγωγή μπαταριών και την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας εκτός Κίνας, διασφαλίζοντας ότι η παγκόσμια αγορά μπαταριών θα παραμείνει ανθεκτική και βιώσιμη.

Διαβάστε ακόμη