Η Enagas συμφώνησε να πουλήσει το 30,2% της συμμετοχής της στην αμερικανική εταιρεία ενεργειακών υποδομών Tallgrass Energy για τη χρηματοδότηση έργων πράσινου υδρογόνου, δήλωσε την Τετάρτη ο ισπανικός διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Reuters.

Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Blackstone, η οποία είχε ήδη μερίδιο στην Tallgrass, θα καταβάλει 1,1 δισ. δολάρια για το μερίδιο, ανέφερε η Enagas σε ανακοίνωσή της.

Η Enagas αναμένει κεφαλαιακή ζημία 360 εκατ. ευρώ (389,38 εκατ. δολάρια) από τη συναλλαγή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ανέφερε.

Η Enagas κατέβαλε 836 εκατ. δολάρια το 2019 για να εξαγοράσει την Tallgrass μαζί με την Blackstone και το κρατικό επενδυτικό ταμείο GIC της Σιγκαπούρης. Η Tallgrass διαγράφηκε αργότερα από το χρηματιστήριο.

Η Enagas -στην οποία το ισπανικό κράτος κατέχει ποσοστό 5%- στοχεύει να μεταβεί από τον παραδοσιακό της ρόλο ως διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου στη διαχείριση ενός δικτύου υποδομών υδρογόνου, εκμεταλλευόμενη τα σχέδια της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της πράσινης παραγωγής υδρογόνου.

Αναμένει ότι θα απαιτηθούν καθαρές επενδύσεις ύψους περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030 για την ανάπτυξη του σχεδιαζόμενου δικτύου υδρογόνου στην Ισπανία και του εμβληματικού της έργου, του διευρωπαϊκού διαδρόμου H2Med.

Για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του σχεδίου, έχει μειώσει τα μερισματικά της σχέδια για τα επόμενα τρία χρόνια.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, τα ρυθμιζόμενα περιουσιακά στοιχεία υδρογόνου του ομίλου, αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ξεπεράσουν εκείνα του φυσικού αερίου, που θεωρούνται περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη