Η ολλανδική Αρχή Καταναλωτών και Αγορών (ACM) διερεύνησε τα τέλη δικτύου που τέσσερις προμηθευτές ενέργειας – Budget Energie, Vattenfall, Eneco και Engie – εφαρμόζουν σήμερα στους ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τέλη αυτά είναι νόμιμα, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Η αρχή δήλωσε ότι τα τέλη “terugleverkosten” εξαρτώνται από το υψηλότερο κόστος αγοράς, το υψηλότερο κόστος ανισορροπίας και το κόστος καθαρής μέτρησης που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι προμηθευτές ενέργειας όταν οι πελάτες τους έχουν στην κατοχή τους και λειτουργούν φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες.

Πρόσθεσε ότι τα τέλη δεν αποτελούν πηγή κερδών, καθώς τα κεφάλαια που εισπράττονται με αυτά αντισταθμίζουν τα χαμηλότερα τιμολόγια που καταβάλλονται στους καταναλωτές που δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού ανέφερε επίσης ότι οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών συστημάτων πρέπει επί του παρόντος να αντιμετωπίζουν περίπλοκες συμβάσεις που προσφέρουν οι προμηθευτές ενέργειας, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη σύγκρισή τους και την επιλογή της καλύτερης επιλογής.

Σύμφωνα με το www.keuze.nl, μια ολλανδική διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν εμπορικές προσφορές διαφόρων ειδών, τα τέλη δικτύου θα μπορούσαν να κυμαίνονται μεταξύ 100 ευρώ (107,81 δολάρια) και 697 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος.

Η ολλανδική αγορά φωτοβολταϊκών απέκτησε 4,82 GW νέας φωτοβολταϊκής ισχύος το 2023, σύμφωνα με τη μελέτη “Nationaal Solar Trendrapport 2023”, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τη συμβουλευτική εταιρεία Dutch New Energy (DNE) Research. Περίπου 2,5 GW της νέας εγκατεστημένης ισχύος πέρυσι προήλθαν από οικιακές εγκαταστάσεις – από 2,2 GW ένα χρόνο νωρίτερα.

Διαβάστε ακόμη