Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε εφαρμογή την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD), που αναμένεται να ενισχύσει δραματικά τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε στέγες σε ολόκληρη την ήπειρο. Η οδηγία αυτή περιλαμβάνει το πρότυπο της ΕΕ για τις φωτοβολταϊκές στέγες, το οποίο επιβάλλει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα περισσότερα νέα κτίρια και στις μεγαλύτερες ανακαινίσεις.

Η SolarPower Europe εκτιμά ότι το πρότυπο θα μπορούσε να παράσχει ηλιακή ενέργεια στο ισοδύναμο 56 εκατομμυρίων ευρωπαϊκών κατοικιών. Η οδηγία αναμένεται να οδηγήσει στην εγκατάσταση επιπλέον 150 έως 200 GW ηλιακής ισχύος σε στέγες μεταξύ 2026 και 2030.

Το πρότυπο δίνει προτεραιότητα στις μεγάλες στέγες σε εμπορικά κτίρια, γραφεία και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων. Τα δημόσια κτίρια, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία, θα επωφεληθούν από το μειωμένο ενεργειακό κόστος και τη μειωμένη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η οδηγία ορίζει ότι όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι έτοιμα για ηλιακή ενέργεια, απλοποιώντας και δίνοντας κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Το πρότυπο έχει σταδιακή εφαρμογή:

  • Εφαρμογή σε νέα μη οικιστικά και δημόσια κτίρια από το 2027.
  • Εφαρμογή σε υφιστάμενα μη οικιστικά κτίρια που υποβάλλονται σε σημαντικές ανακαινίσεις από το 2028.
  • Εφαρμογή σε νέα κτίρια κατοικιών από το 2030.
  • Εφαρμογή σε όλα τα κατάλληλα υφιστάμενα δημόσια κτίρια από το 2031.

Αυτό το νέο πρότυπο προσφέρει πλήθος πλεονεκτημάτων. Τα κτίρια θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και θα παράγουν λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Συνακόλουθα, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα δουν χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας. Επιπλέον, η βιομηχανία φωτοβολταϊκών θα σημειώσει αύξηση των θέσεων εργασίας. Τέλος, η Ευρώπη θα αποκτήσει μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία από τα ορυκτά καύσιμα.

Διαβάστε ακόμα: