Το Super Bowl LVIII, ο επερχόμενος αγώνας αμερικανικού ποδοσφαίρου, θα διεξαχθεί στο στάδιο Allegiant Stadium, έδρα των Raiders, το οποίο τροφοδοτείται 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου.

Ένα αθλητικό γήπεδο 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ένα αθλητικό στάδιο NFL (διοργανώτρια αρχή του ομώνυμου πρωταθλήματος στο άθλημα του αμερικανικού ποδοσφαίρου των ΗΠΑ) μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και 10 MW ενέργειας για πέντε ώρες, ή 50 MWh. Η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας NV Energy δήλωσε σε δημοσιογράφο του CBS ότι τα 10 MW αντιστοιχούν περίπου στην κατανάλωση 46.000 κατοικιών.

Το Allegiant Stadium υιοθετεί μια προσέγγιση όλων των ειδών για τους στόχους της βιωσιμότητας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια είναι η κυρίαρχη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για το γήπεδο των Las Vegas Raiders, ο οργανισμός του οποίου το 2019 σύναψε 25ετή συμφωνία προμήθειας ενέργειας με την NV Energy για την αγορά παραγωγής από μια εξωτερική ηλιακή συστοιχία που διαχειρίζεται η εταιρεία κοινής ωφέλειας.

Το γήπεδο είναι συνδρομητής σε ένα τμήμα ενός τεράστιου συστήματος ηλιακών πάνελ 621.000, το οποίο έχει επίσης συμβάσεις προμήθειας με ορισμένα από τα θέρετρα στο Λας Βέγκας Στριπ, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Η συμφωνία προμήθειας ηλιακής ενέργειας έγινε με προσέγγιση δύο σταδίων, κατά την οποία η εγκατάσταση αγοράζει ενέργεια από τη χονδρική αγορά, ενώ η πλεονάζουσα δυναμικότητα αγοράζεται από τον τρέχοντα στόλο σταθμών παραγωγής ενέργειας της NV Energy. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, νέες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας εκτός του γηπέδου θα φτάσουν σε εμπορική λειτουργία και το στάδιο θα προμηθεύεται ενέργεια από αυτές τις νέες τοποθεσίες.

Μέτρα βιωσιμότητας που έχει λάβει το Allegiant Stadium

Το υπερσύγχρονο στάδιο αξίας 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει λάβει πολλά άλλα μέτρα για την ενεργειακή απόδοση και τη μείωση των εκπομπών. Το κτίριο έχει πιστοποίηση LEED Gold και επιπλέον προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρικά φράγματα, γεωθερμία και αιολική ενέργεια.

Άλλα μέτρα βιωσιμότητας του Allegiant Stadium περιλαμβάνουν:

  • Εκτροπή αποβλήτων – Το στάδιο εκτρέπει τα απόβλητα από τη χωματερή και επί του παρόντος επαναχρησιμοποιεί, επαναχρησιμοποιεί ή δωρίζει 20 ροές υλικών
  • Συλλογή απορριμμάτων τροφίμων – Κατά μέσο όρο, συλλέγονται 12.000 κιλά αποκομμάτων προετοιμασίας κουζίνας και απορριμμάτων τροφίμων στο τέλος της εκδήλωσης ανά μεγάλη εκδήλωση του σταδίου
  • Συλλογή αποβλήτων τσιγάρων. Το στάδιο Allegiant είναι το πρώτο στάδιο στις ΗΠΑ που εκτρέπει τα απόβλητα τσιγάρων από τη χωματερή και τα μετατρέπει σε ενέργεια. Περισσότερα από 69.000 Watt ενέργειας έχουν δημιουργηθεί από αυτό το πρόγραμμα.
  • Αποκόμματα χόρτου του γηπέδου Raiders. Το γήπεδο βρίσκεται σε ένα σύστημα τροχιάς που μπορεί να μεταφέρει το γρασίδι έξω, επιτρέποντας στο φυσικό φως του ήλιου να μεγαλώσει το γρασίδι, αντί για τα ενεργοβόρα φώτα ανάπτυξης μέσα στο γήπεδο. Το γήπεδο εκτρέπει τα κομμένα χόρτα στο μηχάνημα βιομάζας του γηπέδου. Μέχρι σήμερα, 160.800 κιλά κομμένου γρασιδιού έχουν συντεθεί ή εκτραπεί.

«Ήταν και θα συνεχίσει να είναι η αποστολή μας να αναπτύσσουμε και να βελτιώνουμε βιώσιμες πολιτικές που μειώνουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, ενώ φέρνουμε στο Λας Βέγκας συναυλίες παγκόσμιας κλάσης, αθλητικά γεγονότα και εταιρικές εκδηλώσεις», δήλωσε ο Chris Wright, γενικός διευθυντής του Allegiant Stadium.