Οι ιταλικοί όμιλοι ενέργειας βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σχετικά με τα νέα όρια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τα οποία, όπως λένε, θα θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους της Ρώμης για την απαλλαγή από τον άνθρακα και θα αυξήσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το Reuters.

Ο δεξιός συνασπισμός της χώρας ενέκρινε τη Δευτέρα την απαγόρευση των φωτοβολταϊκών συστημάτων με μονάδες που τοποθετούνται στο έδαφος σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως γεωργική γη.

Η Elettricità Futura – το λόμπι που εκπροσωπεί τους κύριους ομίλους ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας κοινής ωφέλειας Enel, της A2A και της Edison – δήλωσε ότι το όριο θα αυξήσει το κόστος για την ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών έργων, θα περιπλέξει τη διαδικασία αδειοδότησης και θα θέσει σε κίνδυνο τους πράσινους στόχους της Ιταλίας.

Στο σχέδιο της για την ενέργεια και το κλίμα (PNIEC) η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει την ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά πάρκα κατά 50 γιγαβάτ (GW) έως το 2030, στο πλαίσιο της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Elettricità Futura δήλωσε ότι ο νέος αυτός κανόνας θα επιδεινώσει την έλλειψη μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, ένα ζήτημα που διατηρεί το κόστος της ανανεώσιμης ενέργειας σε υψηλά επίπεδα στην Ιταλία.

Τα γεωργικά λόμπι – βασικοί υποστηρικτές της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι – ζητούσαν εδώ και καιρό περιορισμούς για τα φωτοβολταϊκά, λέγοντας ότι είναι ασύμβατα με την καλλιέργεια.