Η Αλβανία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 50 MWp στο Belsh, στην κεντρική χώρα, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η κρατική εταιρεία ενέργειας, η KESH, είναι έτοιμη να λάβει δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος του εκτιμώμενου συνολικού κόστους του έργου ύψους 40 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το renewables.now.

Το επενδυτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια (WBIF) θα στηρίξει περαιτέρω το έργο με επενδυτική επιχορήγηση ύψους 8 εκατ. ευρώ. Η KESH θα καλύψει τις υπόλοιπες δαπάνες του έργου.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα κατασκευαστεί σε μια πράσινη περιοχή στο δήμο Belsh και θα περιλαμβάνει έναν υποσταθμό και μια νέα εναέρια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 9 χιλιομέτρων, 110 kV. Το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες της Αλβανίας να διαφοροποιήσει το μείγμα παραγωγής ενέργειας, το οποίο επί του παρόντος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Η KESH λειτουργεί τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς με συνδυασμένη ισχύ 1.350 MW, οι οποίοι παρέχουν περίπου το 65% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η EBRD έχει ορίσει την 17η Ιουλίου 2024 ως ημερομηνία-στόχο για την έγκριση του δανείου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς την έναρξη του έργου. Αυτή η συνεργασία μεταξύ της KESH, της EBRD και της WBIF σηματοδοτεί μια κίνηση προς ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον για την Αλβανία. Το φωτοβολταϊκό πάρκο Belsh αναμένεται να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, να μειώσει την εξάρτηση από την υδροηλεκτρική ενέργεια και ενδεχομένως να οδηγήσει σε καθαρότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.