Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR) στην Ευρώπη, εγκρίνοντας μια κρατική ενίσχυση 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη Nuward, μια γαλλική εταιρεία. Αναμένεται να ακολουθήσει επιπλέον χρηματοδότηση πριν ξεκινήσει το έργο το 2030, σύμφωνα με το Euractiv.

Οι SMR είναι μικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες με δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας που κυμαίνεται από 2 έως 300 MW. Σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι SMR μπορούν να είναι πιο ευέλικτοι στις εφαρμογές τους. Μπορούν να παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση σε απομονωμένες κοινότητες ή βιομηχανικές περιοχές, και ακόμη να αντικαταστήσουν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και φυσικού αερίου.

Η Nuward, θυγατρική του γαλλικού ενεργειακού γίγαντα EDF, αναπτύσσει έναν αντιδραστήρα SMR 300 MW. Η εταιρεία στοχεύει να ξεκινήσει την κατασκευή το 2030 και να ολοκληρώσει το έργο έως το 2035, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καθαρή ενέργεια.

Η επιχορήγηση των 300 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτήσει το τρίτο στάδιο του πενταετούς σχεδίου ανάπτυξης της Nuward. Αυτό το στάδιο επικεντρώνεται σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης έως τις αρχές του 2027. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η Nuward θα οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες σχεδιασμού όλων των εξαρτημάτων και των συστατικών που απαιτούνται για τον SMR, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον σταθμό παραγωγής ενέργειας. Θα διασφαλίσουν επίσης ότι όλα τα στοιχεία συνεργάζονται άψογα και αποδίδουν την αναμενόμενη απόδοση.

Ο τελικός στόχος αυτού του σταδίου είναι η δοκιμή και η επικύρωση των μονάδων και των εξαρτημάτων που θα χρησιμοποιηθούν στους μελλοντικούς SMR. Αυτό θα αποδείξει τη σκοπιμότητά τους για μαζική βιομηχανική παραγωγή. Η επιχορήγηση θα βοηθήσει επίσης τη Nuward να προετοιμάσει τις επιδείξεις ασφάλειας που απαιτούνται για την κανονιστική έγκριση από τις εθνικές αρχές πυρηνικής ασφάλειας.

Αυτή η επιχορήγηση των 300 εκατομμυρίων ευρώ έρχεται να προστεθεί σε ένα προηγούμενο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης 50 εκατομμυρίων ευρώ που απονεμήθηκε στη Nuward τον Δεκέμβριο του 2022 για το δεύτερο στάδιο ανάπτυξης του έργου. Με αυτή την πρόσθετη χρηματοδότηση, η συνολική δημόσια στήριξη για την πρωτοβουλία αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η σημαντική επένδυση αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της γαλλικής κυβέρνησης στην πυρηνική ενέργεια, όπως αναφέρεται στον «λόγο του Belfort» του Προέδρου Emmanuel Macron τον Φεβρουάριο του 2022, ο οποίος υποστήριξε μια «πυρηνική αναγέννηση».

Η Nuward δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή εταιρεία που εργάζεται σε SMR. Η αμερικανική εταιρεία NuScale είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, αναπτύσσοντας έναν αντιδραστήρα τον οποίο ελπίζει να λειτουργήσει στη Ρουμανία έως το 2029. Οι σημαντικές επενδύσεις και συνεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη υποδηλώνουν ότι οι SMR είναι έτοιμοι να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μελλοντικό ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης.